Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga från Jakobstad vann företagartävling vid Finlandsarenan – siktar högt med sitt företag

Från 2018
John Smeds, Kaj Smeds och Oscar Löfqvist står på en scen inför publik på suomiareena.
Bildtext John Smeds, Kaj Smeds och Oscar Löfqvist vann en företagartävling på Finlandsarenan i Björneborg.
Bild: Privat

Jakobstadskillarna Oscar Löfqvist, John Smeds och Kaj Smeds startade företaget WireUp för ett knappt år sedan. På onsdagen vann de en företagartävling på Finlandsarenan i Björneborg.

Grundtanken bakom WireUp är enkel, en mobilapplikation som möjliggör ett så smidigt samarbete som möjligt mellan studerande.

Idén föddes medan de unga företagarna själva studerade vid Jakobstads gymnasium.

- Studierna i gymnasiet innehåller mängder av olika grupparbeten och vi märkte att det inte räcker långt med att bara hålla kontakt via WhatsApp eller Messenger, säger Oscar Löfqvist.

Appen som Oscar Löfqvist, John Smeds och Kaj Smeds har utvecklat erbjuder betydligt mer.

- Efter att man skapat en grupp för alla medlemmar kan man enkelt hålla kontakt med varandra och strukturera upp arbetet i appen, som sedan påminner om när arbetet ska vara klart och vem som ska göra vad, säger Löfqvist.

I det årskurslösa gymnasiet händer det att du ska samarbeta med både äldre eller yngre studerande, påpekar Löfqvist.

- Då är det inte självklart att du hittar kontaktuppgifter till alla heller, men appen gör det enkelt att hitta dem som du ska samarbeta med.

Hårt arbete bakom

Trion har arbetat hårt med sin app, berättar Oscar Löfqvist.

- Vi har gjort allt själva. Idén är vår och vi har själva kodat och utvecklat appen, och det utvecklingsarbetet fortsätter hela tiden.

En version för iOS blev klar i februari och snart ska androidversionen av appen vara klar.

- Just nu hinner vi kanske inte jobba så mycket som vi skulle vilja med vår produkt, eftersom vi alla tjänstgör i Dragsvik som bäst. Men bara vi kommer ut härifrån så satsar vi desto mer igen, skrattar Löfqvist.

Redan i höst hoppas killarna bakom WireUp ändå sälja appen till fler skolor och på sikt är målet betydligt större än så.

- Självklart siktar vi på en internationell marknad med det här, säger Löfqvist.

Tips från berömd domare

Onsdagens företagartävling Taaleri Luola vid Finlandsarenan i Björneborg arrangerades av finanskoncernen Taaleri och gick ut på att de unga företagarna kort skulle pitcha sin idé för en jury och sedan svara på jurymedlemmarnas frågor.

WireUp höll sin tre minuter långa pitch på engelska, något som de fick beröm för med tanke på att de har siktet inställt på att sälja sin produkt utomlands.

I juryn satt bland annat Peter Vesterbacka, tidigare nyckelperson inom spelbolaget Rovio, som sedermera gett sig in i investeringsbranschen.

- Efter vinsten var det roligt att prata med Vesterbacka, vi fick fina tips av honom och möjligen finns det en chans att få arbeta med honom i framtiden, säger Oscar Löfqvist.

WireUp valdes enhälligt till vinnare av de fyra domarna i juryn. I finalen deltog fyra företag.

Enligt Oscar Löfqvist har han och hans företagskompanjoner mycket att tacka Jakobstads gymnasium för.

- Skolan har sporrat oss massor i vårt arbete och vår egen lärare Mia Mattsson har varit helt fantastisk, hon var också med och hejade på oss här i Björneborg idag, säger Löfqvist.