Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Omfattande skogsbrand utom kontroll – 80 hektar i lågor nära Nystad

Från 2018
Uppdaterad 19.07.2018 04:35.
Brinnande skog i Kårböle i Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

En massiv skogsbrand fortsätter att sprida sig i Pyhäranta. Under några timmar har omfattningen ökat från 30 till 80 hektar och invånare i området har evakuerats under kvällen.

Människor i ett tjugotal hus har evakuerats och erbjudits temporär inkvartering. Hundratalet brandmän bekämpar branden och assisteras av två helikoptrar och ett flygplan.

Skogsbrand i Pyhäranta.
Bild: Lehtikuva

Larmet gick efter klockan 14 till Luhdantie i Pyhäranta, knappt tre mil norrut från Nystad. Inte mindre än 27 brandbilar fanns vid området vid 16.30-tiden för att försöka få kontroll över branden. Vid 18-tiden fanns 35 brandbilar på plats. Tillsvidare har försöken varit utan resultat och branden fortsätter spridas i den kruttorra och svårtillgängliga terrängen.

Skogsbrand i Pyhäranta.
Bild: Lehtikuva

Rökbildningen är kraftig och personer som befinner sig i området uppmanas att hålla sig borta från den skadliga röken. Några byggnader har förstörts i branden, men tillsvidare saknas närmare uppgifter om skadorna.

Skogsbrand i Pyhäranta.
Bild: Lehtikuva

Ett sex kilometer långt avsnitt av väg 1960, det vill säga Rantatie från Pyhäranta norrut, är stängt för trafik.

Under dagen har det brunnit på flera ställen i sydvästra Finland. Efter klockan 13 ryckte flera brandbilar ut för att släcka en skogsbrand i Euraåminne. En dryg timme senare brann det på en torvtäkt i Pöytyä, men personalen på plats lyckades släcka branden. Klockan 16.38 var det brandutryckning i S:t Mårtens och en timme senare i Honkajoki.