Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA fängslas av berättelsen om Maria Butina - är hon en rysk agent eller bara en vapenälskande studerande?

Från 2018
Uppdaterad 18.07.2018 23:01.
Maria Butina, misstänkt rysk spion.
Bildtext Maria Butina greps på söndag av amerikanska myndigheter.
Bild: AFP / Lehtikuva

På sociala medier hittar man bilder på Maria Butina, poserande med vapen eller amerikanska politiker. Men är hon en rysk agent? Det vill amerikanska myndigheter utreda.

29-åriga Maria Butina greps förra veckoslutet i USA. Hon misstänks för att ha agerat som lobbare å Rysslands vägnar.

Åklagarna misstänker att Butina infiltrerat amerikanska vapenkretsar. Enligt amerikanska medier handlar det om förbundet National Rifle Association som är nära förknippat med republikanernas parti.

Butina har deltagit i flera av NRA:s evenemang och har strävat efter att nätverka med inflytelserika personer, skriver New York Times.

Butina hade inte registrerat sig hos det amerikanska justitieministeriet - vilket man måste göra om man arbetar för ett annat lands myndigheter.

Kommunicerat med ryska agenter

Enligt justitieministeriet har Butina kommunicerat med ryska underrättelseagenter och sparat kontaktinformationen till flera ryska agenter.

I hennes lägenhet i Washington påträffades en lapp där någon skrivit hur man ska gå till väga för att svara på ett jobberbjudande av en rysk underrättelsetjänst.

Butina har tidigare studerat på American University. Hon åtalas för att ha arbetat för högt uppsatta ryska myndighetspersoner och två amerikanska myndighetspersoner, infiltreringen av en vapenorganisation och försök att påverka amerikansk utrikespolitik gentemot Ryssland.

Efter att hon utan förvarning greps på söndag, har hennes advokat sagt att hon inte är en rysk agent.

Enligt honom är Butina en utexaminerad studerande och en blivande affärskvinna som bara råkade vara rysk.

- Hon tänker försvara sina rättigheter och ser fram emot att rentvå sitt namn.

En person kollar på en datorskärm där en bild på Maria Butina syns.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland vill hjälpa till

Det ryska utrikesministeriet anser att det inte finns några som helst grunder för att gripa Butina. Den ryska ambassaden i Washington har begärt att få träffa henne.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS kommer Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov att göra allt han kan för att hon ska släppas fri.

- Det finns inget nytt med det här fallet. Amerikanska underrättelseorgan jagar ryska medborgare i andra länder också, inte bara i USA, säger Antonov.

Just nu stormar det i Washington när specialåklagaren Robert Mueller utreder rysk inblandning i presidentvalet 2016.

Förra veckan väckte Mueller åtal mot 12 ryska agenter som påstås ha försökt påverka presidentvalet.

Diskussionen har urartat alltmer efter att president Trump sade att han tror på Rysslands president Vladimir Putin som säger att Ryssland inte försökt påverka valet. Han har senare korrigerat sitt uttalande.

Poserade med flera amerikanska politiker

Maria Butinas bakgrund kan beskrivas som brokig. Hon härstammar från staden Barnaul i Sibirien och flyttade till Moskva som 20 år gammal.

Enligt Butina har hon vuxit upp, omgiven av vapen, på grund av att hennes pappa sportade med jakt.

Butina har arbetat som möbelförsäljare men också varit politiskt aktiv i Ryssland. Hon har ställt upp som ungdomskandidat i partiet Enade Ryssland och varit med och grundat en vapenlobbygrupp vid namn "Right to Bear Arms" i Ryssland.

2016 beviljades hon ett studentvisum till USA. Innan det hade hon redan i flera år rest runt landet och bekantat sig med NRA:s olika evenemang.

Bara ett år tidigare deltog Butina i ett av Donald Trumps kampanjtillfällen där hon fick möjligheten att ställa honom en fråga. Hon frågade honom vad han skulle göra för förhållandet mellan Ryssland och USA.

- Jag tror jag skulle komma bra överens med Putin, svarade Trump.

Ordnade middagar för amerikanska politiker

Justitieministeriet i USA anser att Butina ljög när hon i sin visumansökan hävdade att hon inte längre jobbade för en högt uppsatt rysk myndighetsperson.

Enligt Reuters stämmer beskrivningen på personen överens med beskrivningen på bankiren Alexander Torshin, som arbetar på den ryska centralbanken.

Den ryska centralbanken har inte velat kommentera fallet, skriver Reuters.

På Butinas Facebooksida förekommer flera bilder på henne och Torshin samt bilder på henne på olika evenemang där hon träffat kända amerikanska politiker.

Butina och Torshin påstås ha ordnat middagar i Washington och New York i försök att bilda relationer med amerikanska politiker.

En FBI-agent som undersökt fallet säger att Butina försökt bilda "hemliga kommunikationskanaler till amerikanska politiker i ett försök att påverka USA:s nationella beslutsfattande för att främja Rysslands agenda".

Åtalen mot Butina kan leda till en fängelsedom på fem år.

Grundade företag

Enligt justitieministeriets åtal bodde Butina med en 56-årig amerikansk medborgare och de hade ett intimt förhållande.

Amerikanska myndigheter hävdar att den här amerikanen hjälpt henne med hennes läxor på universitetet och att Butina sett på deras förhållande som en "nödvändig del av hennes förehavanden".

Dokument som den federala polisen FBI beslagtagit visar att Butina klagat på sitt samboförhållande med amerikanen, skriver myndigheterna.

I vissa fotografier på sociala medier kan man se Butina med Paul Erickson, en konservativ politisk aktivist som är 56 år gammal och hemma från South Dakota.

Enligt offentliga dokument har Butina och Erickson grundat ett företag som kallas Bridges LLC för två år sedan. Butina står listad som en av företagets arbetare, men vad företaget gör är oklart.

Källor: Reuters, New York Times, TASS, The Guardian

Diskussion om artikeln