Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sju nya grenar till OS 2022 – men inte finländarnas paradgren

Från 2018
Synkroniserad konståkning får inte OS-status.
Bildtext Synkroniserad konståkning får inte OS-status.

Internationella olympiska kommittén IOK meddelade på onsdagen om sju nya grenar som tas med på OS-programmet i vinter-OS 2022 i Peking. Med på listan finns dess värre inte Finlands paradgren synkroniserad konståkning.

Det finns knappast någon annan ansedd idrottsgren där Finland varit lika dominant under 2000-talet som i synkroniserad konståkning, också känt som teamåkning.

Fina finländska framgångar

Under 2000-talet har finländska lag – Marigold IceUnity, Team Unique och Rockettes – bärgat VM-guldet till Finland totalt nio gånger, medan svenska lag vunnit sex VM-guld. Kanada har segrat två gånger och Ryssland två gånger.

Att Finland bara två gånger – 2007 och 2012 – blivit utan medalj, visar att landet är en av världens bästa nationer inom synkroniserad konståkning.

Med andra ord är det förståeligt att man hoppats på att grenen ska tas med på OS-programmet men så sker i alla fall inte ännu.

Mera damidrottare

På onsdagen publicerade internationella olympiska kommittén IOK sju nya grenar, men synkroniserad konståkning lyste med sin frånvaro.

De sju nya grenarna är singel rodel för damer, big air i freestyleskidåkning för både damer och herrar, mixedstafett i short track, mixed-lagtävling i backhoppning, mixed-lagtävling i freestyleskidåkning samt mixed-lagtävling i skidcross.

IOK säger att tanken med de nya vintersportgrenarna är att öka jämlikheten mellan könen. I och med beslutet ökar damernas andel av idrottarna till 45,44 %. I OS i Pyengchang 2018 var motsvarande siffra 41 %.