Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studerande utvecklade en studentsimulator – i spelet kan man testa hur det är att balansera mellan studier, jobb och FPA-stöd

Från 2018
Någon med rödlackade naglar håller i en smarttelefon. På skärmen syns FPA:s hemsida.
Bild: Yle/Belén Weckström

Spelaren får under spelets gång göra många för studerande vardagliga val gällande boende, studiestöd och arbete. Spelets syfte är att belysa utmaningarna med att kombinera jobb och studier.

"Du har inte avlagt tillräckligt många studiepoäng i fjol, och har inte återbetalat studiestödet. FPA skickar en begäran om utredning eftersom dina studier inte framskridit tillräckligt. Hur svarar du?"

Frågan ovan är en av de många kniviga valen spelaren ställs inför i studentsimulatorn som lanserades av Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) på tisdagen. Studentsimulatorn är ett textbaserat spel där spelaren tvingas fundera över valen studerande ställs inför i sitt dagliga liv.

Studentsimulatorns hemsida.
Bild: http://opiskelijasimulaattori.fi/

Förenklat men tankeväckande

Spelet börjar med att spelaren gratuleras för sin nya studieplats och får 250,28 euro studiestöd på sitt konto, allmänt bostadsstöd i enlighet med hyrans storlek samt en möjlighet att lyfta 650 euro studielån per månad. Efter det ställs spelaren inför spelets första beslut: att ansöka om en egen studentbostad, flytta in i ett studentrum eller hyra en lägenhet från privata marknaden. Valet påverkar bostadsstödets storlek.

Spelet forsätter slänga fram frågor spelaren måste ta ställning i, främst handlar frågorna om huruvida man väljer att prioritera jobb eller studier.

På frågan om återbetalning av studiestöd till FPA har spelaren två svarsalternativ: att svara åt FPA att hen jobbade för mycket och därför blev efter med studierna eller att hen blev underkänd i en kurs som skulle ha gett tio studiepoäng. Hela tiden har spelaren även möjligheten att avbryta studierna ifall besluten känns för svåra att ta.

Spelet är en intressant innovation men som spel rätt kort och simpelt. Svarsalternativen är få, alltså blir de olika scenariorna väldigt förenklade. Fast troligtvis har enkelheten varit avsiktlig och har en poäng i sig: att kombinationen av studier, arbete och stöd inte fungerar.

Komplicerat stödsystem

Studentsimulatorn ger en bild av hurdana frågor studerande ställs inför under sin studietid och hur svårt det är att balansera mellan att hålla studietakten, lyfta studiestöd och -lån och dessutom jobba vid sidan om. Dessutom orsakar boendearrangemangen en del huvudbry.

"FPA tolkar dig och din kompis som ett sambopar. Din kompis jobbar och du får inget bostadsbidrag. Att söka ändring hjälper inte", presenterar simulatorn läget då du som spelare valt att flytta in med en kompis för att spara pengar.

Ung person går i trappa.
Bild: Yle

Från och med den 1.8.2017 får inte studerande längre bostadstillägg till studiestödet utan har rätt till allmänt bostadsbidrag. För att vara berättigad till allmänt bostadsbidrag får varken personen själv eller hens samboende tjäna över en viss inkomstgärns.

Studentkårerna säger i ett pressmeddelande att spelet skapats för att belysa utmaningarna med att kombinera jobb och studier, samt för att visa hur komplicerat och oflexibelt stödsystemet är.

– Man måste studera fulltid, få arbetserfarenhet och dessutom få lön för att ha tillräckligt med pengar för att försörja sig själv. Ekvationen fungerar inte, säger studentkårerna i pressmeddelandet.

Enligt dem skulle medborgarlönen kunna vara en lösning.

– Då kunde studeranden fokusera på sina studier och kunna lita på att hen kan försörja sig i varierande livssituationer, säger HUS styrelseordförande Lauri Linna.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Opiskelijat tekivät opiskelijasimulaattorin – Pelin avulla voi testata, millaista on elää opiskelijan elämää ja miten Kela hiostaa.

Diskussion om artikeln