Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmrecension: Mamma Mia: Here We Go Again – välskriven och stjärnspäckad semesterdröm

Från 2018
Uppdaterad 26.10.2018 12:39.
Den unga Donna dansar på däcket till den unge Bills segelbåt.
Bildtext Lay all your love on me! Unge Bill får the dancing queen på fall med sina angel eyes och när han ömt viskar take a chance on me svarar säkert en och annan i publiken I do, I do, I do.
Bild: Universal Pictures

Tio år efter den första filmen kommer en ny dos ABBA-nostalgi seglande genom den grekiska arkipelagen. Det mesta är som förr. Bara större, vackrare och bättre.

När vi 2008 lämnade Donna (Meryl Streep) och hennes dotter Sophie (Amanda Seyfried) på den lilla ön Kalokairi var det inte bara klipporna som badade i solsken – hela tillvaron tedde sig varm, ljus och hoppfull.

Donna (Meryl Streep) och Rosie (Amanda Seyfried) sitter tillsammans i en stol och Donna lackar Sophies tånaglar.
Bildtext Inte utan min dotter. Meryl Streep och Amanda Seyfried tog världen med storm 2008.
Bild: �Universal/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Sophie hade knutit vackra band till alla sina pappakandidater, pojkvännen Sky (Dominic Cooper) var både snygg och snäll och samtliga väninnor solbrända och glada. Oberoende av ålder.

När vi nu återvänder är stämningen en annan. Luften är tung av vemod och mitt i den emotionella svallvågen står Sophie i beråd att inviga det nyrenoverade hotellet.

Hur skall det gå? Vilka vänner har tid att komma? Hinner allt bli klart i tid? Vem skall hon dela den potentiella framgången med?

Medan Sophie kämpar med de praktiska arrangemangen flyr hennes tankar - och publikens blick till det förflutna - till tiden som formade hennes mammas liv.

För visst har vi väl alla undrat hur Donna hamnade i Grekland och var hon träffade de tre män som även i sin frånvaro kom att prägla hennes framtid?

Den unga Donna åler motorcykel med den unge Sam.
Bildtext Ung rebell. Donna (Lily James) tackar inte nej till en tur med den blivande arkitekten Sam (Jeremy "Warhorse" Irvine).
Bild: Universal Pictures

Vinnande recept

Ungefär lika osäker som inledningens Sophie verkar vara kände sig säkert en och annan biobesökare när det stod klart att en ny Mamma Mia-film var på ingång.

Det låg nära till hands att föreställa sig hur moln av tjatiga upprepningar, allmän uttunning och stor besvikelse hopade sig vid horisonten.

Men glädjande nog visar det sig att filmskaparna hittat sätt att navigera undan grunden. Genom att satsa på storyn, utöka persongalleriet och fräscha upp det visuella språket lyckas man bygga en filmbåt som stolt glider fram över vågorna.

En båt som är välbekant utan att kännas sliten, trygg utan att bli tråkig.

Och eftersom känslorna är stora och starka stör det inte att seglen fylls av nostalgi och sentimentalitet. Vi är ju alla medvetna om att detta är en saga.

Sophie omgiven av mammas gamla väninnor.
Bildtext Lilla vännen. Rosie (Julie Walters) och Tanya (Christine Baranski) gör sitt bästa för att ingjuta mod i en vilsen Sophie (Amanda Seyfried).
Bild: Universal Studios

Det börjar med texten

På samma sätt som en välskriven poplåt kan överleva verbala plattityder och knasiga konstruktioner så överlevde musikalversionen och den första filmen på något magiskt sätt både turistbroschyrsestetiken och den skrangliga storyn.

När man nu lagt grundkonceptet i händerna på manusförfattaren Richard Curtis (Four Weddings and A Funeral, Notting Hill och Love Actually) har intrigtrådarna blivit fylligare med starkare personporträtt och längre dialogsjok.

Och efter att paketet slutligen knutits ihop av manusförfattaren & regissören Ol Parker (The Best Exotic Marigold Hotel) har feelgoodfaktorn ytterligare förstärkts.

Sophies tre potentiella pappor i seniortappning.
Bildtext Tre glada pappor i en ring. Colin Firth, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan och de gråa tinningarnas charm.
Bild: Universal Pictures

Man har helt enkelt lyckats skapa förutsättningar för att publiken skall kunna identifiera sig med rollkaraktärernas känslor - sympatisera med dem.

Det är bäddat för lite gråt, lite skratt och väldigt mycket glädje.

Mellan Lily James och Cher

När det gällde den första filmen var det ganska långt Meryl Streep som bar upp helheten, det var hon som gav den själ och trovärdighet. Denna gång är det Lily "Downton Abbey" James som fyller den funktionen i rollen som den unga Donna.

Och hon gör det med bravur. Hennes Donna är ett yrväder vars intensitet och energi det är omöjligt att inte charmeras av. Att hon dessutom sjunger som om hon aldrig gjort annat är naturligtvis ett extra plus.

När hon river av When I Kissed the Teacher och tonar ner Mamma Mia påminns man om hur bra bägge låtarna är.

Den unga Donna dansar med sina bästa väninnor Tanya och Rosie.
Bildtext Dancing Queens. Jessica Keenan Wynn, Lily James och Alexa Davies. Visst är Keenan Wynn och Davies är porträttlika som Tanya och Rosie i yngre tappning.
Bild: Universal Pictures

Den som 2008 drabbades av lätt skoskav i öronen när Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård jagade de högre tonerna kan glädja sig åt att deras unga alter egon Jeremy Ivers, Hugh Skinner och Josh Dylan har betydligt lättare att hålla noterna på rätt köl.

Och om man trots detta inte fått nog av skönsång och stjärnglans kan man med fördel hålla utkik efter Cher som så småningom gör spektakulär entré.

Lika slitstark och stryktålig som den glammigaste av poplåtar. När hon smekande skickar iväg frågan "can you hear the drums Fernando" mot en trånande Andy Garcia är det inte utan att en gammal klassiker får nytt liv.

Vad mer kan man begära av ett skepp som kommer lastat med Abba-nostalgi?

Sophie möter mormor Ruby.
Bildtext Mamma mia, vilken Queen! Cher gör entré och stjäl showen. Nästan.
Bild: Universal Pictures