Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Olivier Béaslas bästa modeller är håriga - här får du de bästa tipsen för att bli en duktig hundfotograf

Från 2018
Uppdaterad 20.07.2018 11:35.
En bordercollie framför vit bakgrund.
Bildtext Femårige bordercollien Teddy porträtterad av Olivier Béaslas/Koiravalokuvaus.
Bild: Olivier Béaslas

Få hundar är så bedårande som den egna lurviga vännen. Fido är kanske så söt och smart att man gärna vill dokumentera detta för eftervärlden, eller det kanske till och med går så långt att Fido startar ett eget instagramkonto.

Oss emellan brukar det ändå inte vara hunden som själv är fotograf, det är antagligen oftast husse eller matte som knäpper bilderna, eller kanske till och med en proffsfotograf.

Fotograf Olivier Béaslas med hunden Teddy.

Hundfotografen vet hur personligheten kommer fram

Men hur får man hundens hela personlighet att fastna på bild? Det vet Olivier Béaslas som är proffsfotograf sedan sex år tillbaka, i folkmun kallas han för hundfotografen eftersom många håriga filurer verkar gilla att posera för honom.

Svenska Yle besökte Béaslas studio i Haga i Helsingfors samtidigt som den femårige bordercollien Teddy skall få sitt porträtt taget. Trots att Béaslas oftast fotograferar i studiomiljö har han några tips till oss amatörer som också vill ha bilder på våra fyrbenta vänner.

När jag stiger in i studion är Teddy den första som hälsar på mig. Han är på gott humör, doftar gott och ser nykammad ut. Hans matte Pihla Haukinen verkar vara lugn, hon och Teddy tränar varje dag tillsammans och Teddy älskar agility och är därför van att lyda sin mattes minsta vink.

Dessutom finns det godis med i bilden och efter fint utförda uppdrag får han alltid något gott. Teddy har goda grunder att anta att det även idag vankas belöning av olika slag och hans matte oroar sig inte för att Teddy skall bete sig opassande i studion.

Fotograf Olivier Béaslas med hunden Teddy.

Béaslas lägger sig ned på marken, Haukinen ställer sig rakt bakom Béaslas så att Teddy tittar mot kameran.
– Han har bara ögon för sin matte säger Béalsas, han är ovanligt väl skolad, jag behöver inte ens ha några ljud för att få hans uppmärksamhet.

Fotografen säger att ifall Teddy kommer till oss mitt under fotograferingen skall vi inte ge honom uppmärksamhet eftersom han då kommer att vilja bli krafsad av oss under resten av sessionen. Men Teddy gör ingen ansats att överge modellandet. Han sitter, ligger och står på kommando.

En stor svart pall rullas in och Teddy hoppar glatt upp och poserar på olika sätt, med tungan in, sedan med tungan ut, han lägger sig ned och när fotografen ber honom lägga tassarna över kanten gör han det faktiskt.

Bordercollien Teddy på en pall i studiomiljö.

Så här smidigt går det inte alltid till. Béaslas berättar att allt en hund kan göra, det har han också sett hända i studion. Vissa hundar kanske får för sig att uträtta sina bestyr mitt under sessionen, men det är inte så farligt, försäkrar Béaslas som också gärna fotograferar små valpar.

– Jag fotograferar alla hundar, de får vara hur busiga om helst, riktigt små eller riktigt gamla, man kan få fina bilder av precis alla hundar.

Hundvalpar inte vana att posera

Hundvalpar är förstås mera utmanande eftersom man inte kan be en hundvalp göra så mycket.

– Hundvalpen vet inte vad den skall göra, den kanske har lust att ligga på min rygg och massera den med sina små tassar istället för att posera framför kameran. Då får man ta en paus.

Béaslas har ingen klocka och arbetar utan att tänka på tiden. När han vet att han fått tillräckligt många bra bilder och att kunden kommer att bli nöjd, först då är han färdig. Hunden bestämmer.

För hemmafotografen har Olivier Béaslas några riktigt bra tips.

1. Lägg dig ned på hundens nivå så att ni är öga mot öga.

2. Förbered omgivningen, om du vill fotografera din hund på exempelvis soffan, se till att soffan är snygg och att det inte ligger någon onödigt socka i soffan som gör att bilden ser stökig ut. Det här kommer att göra stor skillnad.

3. Se till att ni har roligt. Hunden skall inte behöva lida på grund av dina visioner.

Béaslas säger också att man gärna kan fota med mobiltelefonen, men att man då inte ska använda kamerablixten, utan naturligt ljus.

Svarta hundar kan vara snygga mot svart bakgrund

I studiomiljö använder Béaslas förstås blixt och berättat att de flesta hundar inte är det minsta rädda för kamerablixt. En annan fördom är att svarta hundar är omöjliga att fotografera.

– Svarta hundar kan vara lite svåra att få snygga på bild, men om man jobbar med belysning kan det bli hur bra som helst. Det kan till och med väldigt snyggt med svart hund framför en svart bakgrund.

Det har bara gått en knapp halvtimme menTeddy har redan levererat strålande bilder. Teddy belönas med krafs, godis och olika lekar med bollar. Matte är mycket nöjd, men skall vidare. Teddy ser ut att vilja stanna kvar i studion, men måste överlåta studion till nästa håriga modell som redan är på väg.

Border collie Teddy ligger framför ben vit bakgrund.
Bild: Olivier Béaslas

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln