Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Artesanglass går åt som smör i solsken i Borgå: ”Favoriterna är fortfarande vanilj, jordgubbe och choklad”

Från 2018
Uppdaterad 19.07.2018 13:46.
En glass på strut.
Bildtext Artesanglassen är populär i Borgå.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Värme är kanske inte det första man tänker att ska möta en när man stiger in i en glassfabrik. Men i Gamla Borgås Glassfabrik gör det just det: en tryckande värme som slår emot en i den lilla trånga lokalen.

Här i fabriken arbetar Thomas Laitinen och Samuli Wirgentius med att tillverka artesanglass. Den torra och varma sommaren i år har varit gynnsam för glassförsäljarna.

Men det betyder också att arbetsparet får jobba hårt och på obekväma arbetstider.

- Man kommer tidigt på jobb, normalt är runt tre på morgon. Så börjar vi med att göra sorbet och efter det börjar vi med mjölkglassarna, säger Laitinen.

Samuli Wirgentius i ett glasstånd.
Bildtext Samuli Wirgentius började sin arbetsdag i glassfabriken klockan ett på morgonen. Nu fortsätter han dagen med att sälja glass i Gamla stan i Borgå.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Artesanglassen skiljer sig från den vanliga gräddglassen så att den görs på mjölk i stället för grädde. Det gör att glassen har en lägre fetthalt och en annorlunda konsistens.

Inspirationen till de olika glassmakerna som Laitinen och Wirgentius lagar får de från naturen.

- Vi försöker hålla oss till finska råvaror. Till exempel bären är inhemska, säger Laitinen.

Glassen är nummer ett

Laitinen har tidigare jobbat med att sälja glassmaskiner och det var under den tiden som han fick idén att själv göra glass.

Kollegan Wirgentius åter har en omfattande bakgrund inom kök och har tidigare gjort glass för ett annat företag. Laitinen kontaktade honom.

- Jag sa till honom att om du någon gång vill göra glass på riktigt så informera mig så börjar vi göra tillsammans. Det tog kanske tre månader innan han ringde till mig och sa att nu börjar vi, säger Laitinen.

Thomas Laitinen.
Bildtext Thomas Laitinen.
Bild: Thomas Laitinen

Enligt Thomas Laitinen kommer glasstillverkarna bra överens i Borgå. Det som skiljer Gamla Borgås Glassfabrik från övriga glasstillverkare är att de har glassen som huvudsaklig produktion.

- Våra konkurrenter har mera restaurangen som produkt nummer ett och glassen är en tilläggsprodukt.

Laitinen och Wirgentius säljer glassen både i Borgå och i Helsingfors, och nästa år kommer också fabrikslokalen att flytta närmare centrum.

Men en sak som inte ändrar på sig är vilka smaker på glassen som kunderna helst köper.

- Det är vanilj, jordgubbe och choklad. Men också körsbär har varit en populär smak, säger Laitinen.