Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Nu gäller det – ödesmatch för de finländska fotbollsjuniorerna

Från 2018
Uppdaterad 19.07.2018 17:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
U19-EM i fotboll, FIN - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I tre år har U19-landslaget laddat och målmedvetet jobbat för att lyckas i EM på hemmaplan. I kväll kan allt vara över, innan slutspelet ens kommit igång på allvar.

Finland-Norge, U19-EM i fotboll.

Seinäjoki, klockan 18.30.

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts och expertkommentatorn Petri Vuorinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
U19-EM i fotboll, FIN - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands läge: Pressat

Måndagens hedersamma förlust mot Italien sätter värdlandet i U19-EM i ett knivigt läge. I kväll i Seinäjoki måste Finland ta poäng. Annars riskerar mästerskapet att bli en idrottslig pannkaka.

Om Finland förlorar mot Norge samtidigt som Portugal tar minst en poäng av Italien i sena kvällsmatchen i Vasa blir det redan i dag klart att Finland slutar sist i gruppen. Chansen till en semifinalplats eller en plats som trea i gruppen (vilket ger extramatch om en biljett till nästa års VM) kan alltså försvinna redan i dag, vilket skulle göra söndagens match mot Portugal betydelselös för finländsk del.

U19-landslaget spelar alltså under massiv press, men hämtar paradoxalt nog styrka från 0–1-förlusten mot Italien. Det finländska spelet då var av så hög kvalitet att en liknande insats i kväll borde räcka till poäng.

Saku Ylätupa missar ett friläge mot Italien.
Bild: All Over Press

Norges läge: Lika pressat

Norge stod för kvalets märkligaste och mäktigaste bedrift då laget slog ut Tyskland efter att ha vunnit över tyskarna med 5–2. Efter det behövde Norge ännu en seger över Skottland, och låg med knappa tio minuter kvar att spela under med 2–4. En osannolik vändning gav Norge segern med 5–4, och en biljett till slutspelet i Finland.

Den heroiska insatsen kan kännas förgäves om Norge förlorar ikväll. Det norska läget är nämligen likadant som det finländska, förlust i kombination med minst en italiensk poäng i kvällsmatchen och Norge är borta, i så fall ett stort bakslag för ett lag som kom till EM med stor optimism.

1–3-förlusten mot Portugal i premiären visade det när norska lagets varumärke. Frisk offensiv vilket ger öppna matcher med gott om chanser åt bägge håll. En matchbild som också passar ett kontringsstarkt och snabbt Finland.

Håll koll på: Revanschsugna stjärnor

Timo Stavitski, Finland

I premiären var det Ajaxspelaren Saku Ylätupa och HJK-anfallaren Eetu Vertainen som fick de bästa finländska chanserna. På mittfältet glänste Lazios Abukar Mohamed mer än nån annan. Däremot var den allra mest omsusade finländska spelaren osynlig och kom aldrig loss på sin kant. Caens ytter Timo Stavitski är revanschsugen och hemmalagets vassaste vapen i kväll.

Finlands Timo Stavitski kämpar om bollen i genrepet mot Turkiet.
Bildtext Timo Stavitski.
Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Erling Braut Håland, Norge

På tal om revanchlusta: Norges stora namn gjorde inget mål i premiären, utan träffade ribban två gånger. Håland gjorde fem mål i de två avgörande kvalmatcherna och har redan gjort tio mål under karriären för Molde i den norska ligan, trots att han bara är 17 år gammal. Son till före detta Leeds- och Manchester City-spelaren Alf-Inge Håland.

Laguppställningarna: Finland som förr

Finland gör inte stora ändringar jämfört med premiären. Det var helt enkelt truppens bästa spelare som medverkade och gjorde det bra, så räkna med samma taktik och långt samma namn. Norge får däremot ett par välkomna förstärkningar, lagkaptenen Tord Salte var avstängd i premiären, men nu får mittbacken från Viking Stavanger med förflutet i Olympique Lyons organisation vara med igen. Det samma gäller för mittfältaren Tobias Børkeeiet.

Noterbart: Storstryk senast

Finlands uppladdning inför hemma-EM har inte varit någon dans på rosor. I december föll Finland mot Italien med 0–5, siffror som sedan förvandlades till 0–1 i EM. Också Norge var en motståndare som Finland stötte på i slutet på förra året. Då blev det 4–0 till norrmännen, men vad förvandlas det till i kväll? Klart är i alla fall att dagens landslag med Juha Malinen som tränare är betydligt vassare än den gamla upplagan med Kimmo Lipponen på tränarposten.

Referentens tips:

Ett offensivt Norge mot ett Finland som senast visade att laget behärskar snabba omställningar. Läge för en underhållande och chansrik match. Vad sägs om 2–2, och ett resultat som behåller spänningen i gruppen fram till den sista omgången på söndag.

Diskussion om artikeln