Tiotusentals besöker Kopparnäs i Ingå varje år: Vi ser på mängden ved och avfall att området lockar
Allt fler besöker Kopparnäs friluftsområde i Ingå. Det behövs därför nya rutter och nya infoskyltar. Det finns också möjligheter för företagsverksamhet på området.
Föreningen Nylands friluftsområden, som äger och upprätthåller det flera hundra hektar stora mark- och vattenområdet, uppskattar att mellan 30 000 - 40 000 personer besöker området varje år. Föreningen har inga exakta besökarsiffror men allt tyder på att de hela tiden blir fler.
- Det märks bland annat på hur mycket ved som går åt på grillplatserna och hur mycket avfall som samlas i sopkärlen samt i toaletterna, uppger Silva Sallamaa som ansvarar för utvecklingsplanen.
Föreningen hoppas i höst bli klar med utvecklingsprojektet för området. Målet är att skapa nya vandrings- och cyklingsrutter men utan att slita för mycket på naturen.
- Det är också därför viktigt att märka ut rutterna bättre.
Också rastplatserna med eldstäder ska förbättras. Samma gäller för parkeringarna.
Ännu oklart vad som ersätter gästgiveriet
På området fanns tidigare också en restaurang med övernattningsmöjlighet, Kopparnäsin kestikievari verkade i byggnader från 1970-talet.
Områdets dåvarande ägare, energibolaget Imatran Voima använde Kopparnäs som kursgård och rekreationsområde för sin personal.
Gästgiveriet stängde i fjol och nu ska byggnaderna bort. Föreningen utreder som bäst hurdan service det behövs och på vilka ställen i Kopparnäs.
Sallavaara vill ännu inte säga om det i framtiden till exempel kan finnas restaurang, kiosk, butik eller övernattningsmöjlighet i Kopparnäs och i vems regi i så fall.
- Byggnaderna rivs i höst. Men det är inte klart om vi bygger något i stället. Någon form av service behövs ändå så vi får se hurdant samarbete vi går in för, säger Sallamaa.
Föreningen Nylands friluftsområden har hur som helst inte för avsikt att sälja områden i Kopparnäs.
Vill trygga nylänningars rekreationsbehov
Föreningen Nylands friluftsområden har 19 medlemskommuner, bland dem Raseborg, Hangö, Ingå, Sjundeå och Lojo.
I medlemskommunerna bor sammanlagt 1,5 miljoner människor.
Föreningen har också några stora stödmedlemmar så som Suomen Latu, Nylands förbund och Finlands Naturskyddsförbunds kretsorganisationer i Nyland.
Föreningen vill trygga och utveckla nylänningarnas rekreationsmöjligheter samt bevara och vårda naturen och landskapets särart.
För att nå sina mål kan föreningen köpa eller hyra och underhålla rekreationsområden.