Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jan Glantz levererar mord i Västnyland

Från 2018
Naturbild från Bromarf. Soluppgång.
Bildtext Idyllen i Bromarv krossas av ett mord...
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Lämningarna av en ung man har hittats i Bromarv. Han har mördats för ungefär 20 år sedan, men ingen tycks veta vem han är. Ingen fara, det här är bara inledningen på en ny deckare skriven av tidigare Pojobon Jan Glantz.

Jan Glantz har gett ut sin femte roman om privatdetektiv Jonas Österfelts äventyr i Västnyland.

En bok som vilar mot en betongvägg. Bokens titel är "Något har hänt".
Bildtext Den femte och eventuellt sista delen om privatdetektiv Jonas Österfelt utspelar sig i Bromarv.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Glantz är numera bosatt i Helsingfors, men hans detektivromaner är alla förlagda till Västnyland.

Västnyland en spännande region för mysterier

- Jag tycker att det har saknats deckare från den här trakten och förstår inte riktigt varför. Alla orter här inspirerar till spännande saker, säger Jan Glantz som till vardags jobbar med kundbetjäning, men som skrev sina första romaner under en alterneringsledighet för fyra år sedan.

en man i röd t-skjorta och blå shorts sitter på en låg betongmur. Han omgärdas av duntrav, det vill säga rödlila blommor.
Bildtext Jan Glantz njuter av semester i Västnyland. Han jobbar och bor numera i Helsingfors.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Folk kommer till Ekenäs och turistorterna i Pojo, Fiskars och Billnäs. Här finns alla möjligheter till små, spännande grejer, fortsätter Jan Glantz.

Jan Glantz jämför Ekenäs med vänorten Ystad i Sverige, en stad som inspirerat till många mord och deckare, skrivna av Henning Mankell. Glantz anser att Ekenäs har samma potential att bli en deckarort.

- Jag visste också att det måste finnas en speciell nisch för mig om jag börjar skriva deckare. Därför blev det Västnyland, säger Jan Glantz.

Serien om privatdetektiv Jonas Österfelt tar slut?

Den senaste detektivromanen kom ut i våras (2018) och heter ”Något har hänt”. Här är handlingen förlagd till Bromarv.

I tidigare romaner har privatdetektiv Jonas Österfelt rört sig i bland annat Fiskars, Ingå skärgård, Hangö, Ekenäs och Karis.

en hopvikt pappersrulle, ett förstoringsglas, en väckarklocka och en rutig filthatt som är typisk för detektiv Sherlock Holmes.
Bildtext Jan Glantz gillar Agatha Christies stil att skriva. Här dock utstyrsel à la Sherlock Holmes och Arthur Conan Doyle.
Bild: © homydesign

Man får också följa med huvudpersonens privatliv och utveckling under bokseriens gång.

- Den som läser den nyaste boken kommer att märka att det här antagligen är den sista boken om privatdetektiv Jonas Österfelt, men jag har idéer om en fortsättning, säger Jonas Glantz och syftar på en ny karaktär eller huvudperson.

Förlaget refuserade, i stället eget förlag

Böckerna är utgivna på eget förlag. Jan Glantz tog kontakt med ett förlag, men fick inte in foten. Därefter har han fortsatt ge ut sina böcker på eget förlag.

- Det är sist och slutligen inte så dyrt. Jag skulle inte klara livhanken som författare, men skrivandet är en hobby som råkar ge lite pengar tillbaka. Det kan man inte säga om alla fritidsintressen, säger Jan Glantz.

Det började i Karis högstadium

Jan Glantz berättar att hans intresse för skrivande vaknade i tonåren.

- Modersmålsläraren i Karis högstadium gav oss elever i uppgift att skriva en bok. Hon rekommenderade att vi skulle skriva en faktabok om våra intressen, minns Jan Glantz.

Jan Glantz ville däremot skriva en skönlitterär bok, något som läraren först avrådde med motiveringen att det är svårare.

- Jag var den enda som fick vitsordet tio, säger Jan Glantz.

Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium
Bildtext Det var här det började, men troligtvis skedde inga mord den gången.
Bild: YLE/ Veronica Montén

Jan Glantz skriver deckare eftersom han själv läser mycket av den genren. Agatha Christie är hans inspiratör.

- Böckerna ska inte innehålla för mycket våld, ledtrådarna ska komma efter hand och det stora avslöjandet kommer i slutet av boken, förtydligar Jan Glantz.

Självlärd författare, medveten om brister i korrektur

Det är idag populärt att gå olika skrivkurser. Den författarskola som startar på Västra Nylands folkhögskola i Karis i höst ordnas för andra gången och är sedan länge fullbokad.

Jan Glantz har däremot inte gått några kurser, åtminstone inte tillsvidare.

- Visst skulle det vara bra att gå en kurs. Den kritik jag har fått hittills är att svenskan inte är perfekt och att jag borde läsa mitt manus flera gånger innan jag publicerar det, säger Jan Glantz.

Vill lyfta fram det fina med Västnyland

Skrivandet är ett stort intresse, närmast en passion för Jan Glantz och när inspirationen infinner sig kan han skriva långt in på småtimmarna.

Det andra intresset, eller passionen, är kärleken till den västnyländska hembygden.

Med sina deckare som utspelar sig i kända västnyländska miljöer hoppas Jan Glantz att folk ska få upp ögonen för Västnyland och att västnylänningarna själva ska vara stolta över sin region.

Fiskarsvägen i Fiskars.
Bildtext En annan västnyländsk idyll, Fiskars, där det sker ett mystiskt dödsfall i Jan Glantz' första deckare.
Bild: Yle/Marica Hildén

- Jag vill faktiskt att västnylänningarna ska kunna läsa något från sina egna hemorter. Jag vill att man i Västnyland ska få ett bättre självförtroende och en tro på att det går att utveckla vår region, säger deckarförfattare Jan Glantz.