Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel godkände hårt kritiserad nationalstatslag – ”gör oss palestinier till andra klassens medborgare”

Från 2018
Benjamin Netanyahu i Knesset den 19.7.2018
Bildtext Benjamin Netanyahu har drivit nationalstatslagen med kraft under sina år vid makten. Vi respekterar alla våra medborgares rättigheter men staten är vår, sade han efter att lagen hade godkänts.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israeliska parlamentet Knesset har godkänt den kontroversiella nationalstatslagen som definierar landet som en enbart judisk stat och avskaffar arabiska som officiellt språk. Landets palestinska medborgare och människorättsgrupper oroar sig för att lagen kan användas för att ytterligare marginalisera andra folkgrupper.

Palestinska Knessetledamöter rev kopior av lagförslaget i protest efter att det hade röstats igenom med siffrorna 62 för och 55 emot.

I huvudsak definierar lagen israel som ett hemland för judar där judar har exklusiv rätt till självbestämmande.

Lagen har länge varit premiärminister Benjamin Netanyahus skötebarn och har drivits framåt i många tappningar.

- Det här är ett avgörande ögonblick i sionismens krönika och i staten Israels historia, sade Netanyahu efter att lagen hade godkänts.

- Israel är nationalstat för det judiska folket. Vi respekterar alla medborgares rättigheter. Men det är vår stat. Jag upprepar: det är vår stat. Den judiska staten, sade Netanyahu.

”Skriver in diskriminering i lag”

Flera tidigare versioner av lagen har ratats av Israels högsta domstol såsom diskriminerande.

Israelisk-arabiska parlamentsledamoten Ahmed Tibi 19.07.2018
Bildtext Parlamentariker från den palestinska koalitionen i Knesset före omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också den version som nu röstades igenom anses vara diskriminerande, inte minst av människorättsgrupper och de israeliska palestinierna.

- Knesset har godkänt en lag om judisk överhöghet som säger åt oss alla att vi för all tid framöver kommer att vara andra klassens medborgare, sade den palestinska Knessetledamoten Ayman Odeh.

- Det är med bestörtning och sorg jag kan kunngöra demokratins död, sade hans kollega Ahmed Tibi.

Arabiska inte längre officiellt, judiska bosättningar nationellt mål

Lagen ses av kritikerna som speciellt allvarlig eftersom det är en av Israels grundlagar.

Israel är ett av ett fåtal länder i världen som saknar en enhetlig grundlag, utan i stället stiftar grundlagar i etapper.

Samtidigt som lagen definierar Israel som en enbart judisk nationalstat innehåller den också andra hårt kritiserade punkter som upplevs vara diskriminerande.

Arabiska, modersmål för ungefär 20 procent av befolkningen, är inte längre officiellt språk vid sidan om hebreiskan utan får så kallad specialstatus.

Samtidigt upptas grundandet av enbart judiska bosättningar till nationellt mål, medan Jerusalem förklaras vara helt och hållet under israelisk lag.

I kombination ses paragraferna om bosättningarna och Jerusalem som ett hårt angrepp mot den palestinska befolkningen både i Israel och på Västbanken.

Maale Adummim
Bildtext Nybyggen i den israeliska bosättningen Ma'ale Adumim utanför östra Jerusalem. Byggandet i bosättningarna har ökat stort de senaste åren.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Östra Jerusalem ses som en palestinsk stats framtida huvudstad och de existerande israeliska bosättningarna har allt mer omringat och skurit av området från andra palestinska samhällen.

- Den judiska nationalstatslagen har alla apartheids kännetecken, vilket inte bara är omoraliskt utan också helt emot folkrättens principer, sade direktören för Juridiska centret för den arabiska minoritetens rättigheter Adalah Hassan Jabreen.

- Genom att definiera suveränitet och demokratisk självbestämmanderätt som något enbart det judiska folket åtnjuter, har diskriminering givits status som grundlag och cementerats som grund för landets institutioner, sade Jabreen.

Kritik också inifrån

En av de två ledamöter som lät bli att rösta var Netanyahus parti Likuds Benny Begin, son till partiets grundare Menachem Begin.

Begin kom också med hård kritik mot lagen och varnade för att partiet allt mer verkar ta avstånd från de mänskliga rättigheterna.

- Det här är inte ett beslut jag hade förväntat mig av partiet, sade Begin efter omröstningen.

Israeler i Tel Aviv protesterar mot den nya nationalstatslagen. På en stor banderoll står det "Det här huset tillhör oss alla" på Hebreiska.
Bildtext Demonstranter i Tel Aviv bär en banderoll med texten "Det här huset tillhör oss alla".
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Israeler som håller med Begin tog sig ut på gatorna i Tel Aviv i lördags för att protestera mot lagen, som har debatterats under inflammerade förtecken bland israelerna.

Också utländska judiska organisationer har debatterat lagen i hetsiga tonlägen.

Direktören för folkrätt vid den konservativa judiska tankesmedjan Kohelet Policy Forum i USA, Eugene Kontorovich, sade att lagen är som vilken som helst annan.

- Den liknar många andra västerländska länders lagar om nationell karaktär, som förklarar ett språk vara nationalspråk och att den nationella karaktären utgörs av majoritetsbefolkningen, sade Kontorovich till nyhetsbyrån AP.

- Kritiken bygger på falsk upprördhet och är bara ytterligare ett sätt att peka ut Israel enligt olika villkor.

Försvagar demokratin, banden till Israel

Den amerikanska judiska organisationen AJC var ändå av motsatt åsikt och ansåg att lagen urvattnar Israels demokrati.

- Vi är djupt besvikna, skrev AJC i ett uttalande.

- Lagen riskerar de löften om en judisk och demokratisk stat som gavs då staten grundades.

Också den liberala pro-israeliska organisationen J Street kritiserade lagen.

- Den sänder ett budskap till israeliska araber, till LBTQ-medborgare och till alla andra minoriteter att de inte är och aldrig kommer att vara likvärdiga medborgare, sade J Streets ordförande Jeremy Ben Ami.

- Bandet mellan Israel och judar världen över bygger på att Israel är både judiskt och demokratiskt och det här försvagar den israeliska demokratin, sade Ben Ami.

Också bland annat FN och EU har beklagat att lagen har stiftats, eftersom den anses försvåra försoning och fred ytterligare.

Diskussion om artikeln