Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands U19-herrar kollapsade snöpligt trots fin insats – Norge satte två bollar på tilläggstid

Från 2018
Uppdaterad 19.07.2018 21:58.
Den finländska juniorfotbollsspelaren Saku Ylätupa håller sig för huvudet.
Bildtext Saku Ylätupa gjorde en stabil insats mot Norge men fick se på då gästerna firade seger.
Bild: All Over Press

Såväl Finland som Norge var ute efter en viktig seger i U19-EM i Seinäjoki på torsdagskvällen. Bägge lagen hade förlorat sina öppningsmatcher och därmed var poängtörsten stor. Finland såg ut att vara på väg mot en efterlängtad seger, men Norge vände och vann med 3-2 på tilläggstid.

Fartfyllt och böljande. Med dessa adjektiv beskriver man kanske bäst matchen mellan Finland och Norge i U19-EM i fotboll.

Efter en händelserik och svängande drabbning var det Norge som på ett för den finländska fotbollen så symtomatiskt sätt tog hand om poängen.

– Vi visste mycket väl på förhand att Norge har spelare som är bra med huvudet och att de lyfts högt upp. Nu föll vi sedan sist och slutligen på det, sade chefstränare Juha Malinen till Yle efter matchen.

Norsk kalasstart, men Finland kvitterade på straff

Det var också Norge som öppnade starkast trots ett par finländska halvchanser under de första minuterna. Efter norsk press kunde Jens Petter Hauge sätta in sin egen retur efter Rasmus Leislahti snyggt parerat det första läget. 1-0 och uppförsbacke för hemmalaget.

Efter det norska ledningsmålet var det ändå hemmanationen Finland som tog hand om lädret och trummade på mot det norska målet.

Slutligen belönades Finland med ett kalasläge – straff – efter att Eetu Vertainen fällts efter en hörna. Vertainen väntade kyligt ut den norska keepern och satte in en låg reduceringsboll.

Eetu Vertainen, HJK.
Bildtext HJK:s Eetu Vertainen gjorde en mycket fin insats trots förlusten.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Efter målet skapade Finland en del, men det var Norge som hade den vassaste målchansen i slutet av första halvlek. Rasmus Leislahti lade ändå snyggt vantarna på bollen.

1-1 i paus inför en för den finländska turneringen mycket viktig halvlek. Och händelserik blev den.

Saku Ylätupa briljerade i andra halvlek

I inledningen i den andra halvan hade Norge den första fina målchansen men Leislahti hann ännu en gång emellan och tog hand om lädret.

Det var istället Finland som tog ledningen. Målchanssumparen mot Italien, Saku Ylätupa, fick äran att sätta 2-1 på friläge. Och vilket jubel hemmapubliken bjöd på efter målet.

Juha Malinen
Bildtext Juha Malinen har fått spelet att stämma, men fortfarande står Finland på noll poäng i hemma-EM.
Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Efter det var det Norges tur att försöka kvittera, men det var Finland som hade två jättelägen att gå upp i tvåmålsledning. Först Eetu Vertainen med en fantastisk soloräd som höll på att leta sig in i det norska målet. Därefter en välslagen hörna med ett avslut som dock gick över mål.

Den norska målskytten Hauge fick sedan nästa chans men skottet gick inte ända fram till Leislahtis mål.

Vad som tycktes allt mer tydligt i den andra halvlek var att Finland tagit kommandot i matchen medan Norge spelat både slarvigt och tvingats slå panikbollar. Framför allt axeln Saku Ylätupa-Eetu Vertainen var säkerheten själv då de stod för en solid helhetsinsats.

Kvittering och segermål på stopptid

Mot slutet av matchen jagade Norge kvittering men Finland spelade överlag bra och bjöd inte Norge på några jättelägen. På tilläggstid började ändå mardrömmen.

Först fick Norge en sen kvittering, och sedan ännu ett segermål. Därmed lämnar Finland arenan efter en solid insats där belöningen ändå uteblev.

Finlands nästa match är mot Portugal på söndag. Chanserna till finländskt avancemang är borta, men hoppet lever för en eventuell tredjeplats i gruppen.

Om Portugal förlorar ikväll mot Italien och Finland vinner över Portugal på söndag får Finland spela match om femte plats. Den matchens vinnare tar sig till VM-slutspelet om ett år.

Slutresultat

Finland – Norge 2-3 (1-1)
11. Jens Petter Hauge 0-1
29. Eetu Vertainen str. 1-1
53. Saku Ylätupa 2-1
90. Erik Botheim 2-2
90+2. Christian Borchgrevink 2-3

Diskussion om artikeln