Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Trump vill bjuda in Putin, hudläkare berättar om solbad och hudcancer, varning för riklig nederbörd

Från 2018
Uppdaterad 20.07.2018 07:30.
Trump och Putin - Presskonferens
Bild: Lehtikuva/ Jussi Nukari

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Vi reder ut de vanligaste frågorna kring solbad, solkräm och hudcancer tillsammans med hudläkaren Carl Kyrklund.

Släckningsarbetet efter skogsbranden i Pyhäranta har pågått hela natten. Enligt Egentliga Finlands räddningsverk är situationen inte helt under kontroll men brandområdet är inringat. Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) har tackat räddningsarbetarna som medverkat i den omfattande släckningsoperationen

Den varma sommaren har gett en rekordbra torvskörd. Många torvproducenter uppger att de redan fördubblat hela fjolårets produktion. Torvproducenterna satte i gång med brytningsarbetet på torvmossarna redan första veckan i maj och gynnades av att uppehållsvädret fortsatte till början av juni. Efter flera dåliga somrar finns det nu torv för lagring.

Utrikes:

Rysslands president Vladimir Putin var nöjd med toppmötet i Helsingfors, men mindre nöjd med kritiken mot USA:s president Donald Trump på hemmaplan. Trump har för sin del twittrat att han gärna träffar Putin igen, denna gång i Washington.

Vita huset uppger att det redan pågår diskussioner om Putins eventuella besök. Inbjudan väcker starka reaktioner i USA - Trumps egen underrättelsechef blev tagen på sängen av nyheten.

Tidningen Le Monde har publicerat en video som visar hur president Emmanuel Macrons säkerhetsrådgivare iklädd polisens skyddshjälm och visir ger sig på en ung demonstrant under arbetarrörelsens evenemang i Paris i maj. Presidentens kansli uppger att personen stängdes av från sin tjänst i två veckor som följd.

Väder

Regn- och åskskurar sprider sig till landets södra och mellersta delar. I norr är det soligt och mycket varmt.

I södra och mellersta Finland 24..29 grader, i norr 26..31 grader.

Under det närmaste dygnet är svår hetta att vänta i hela landet.

Varning för synnerligen riklig nederbörd (över 20 mm/h) i Egentliga Finland, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och södra Karelen.

Diskussion om artikeln