Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hon hoppas på regn: "Vi är beredda på att även Österbotten kan drabbas av större markbrand"

Från 2018
Jourhavande brandmästare Jannice Valtakari utanför Vasa brandstation.
Bildtext Jourhavande brandmästare Jannice Valtakari utanför Vasa brandstation.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

En ökad mängd larm, men än så länge inga stora bränder i skog och mark. Det är vad torkan och hettan hittills har ställt till med på Österbottens Räddningsverks område. Jourhavande brandmästare Jannice Valtakari väntar på regn och hoppas att alla respekterar förbudet att göra upp öppen eld.

- Vi hoppas på regn minst lika mycket som bönderna, det skulle gärna få regna i en vecka, säger Jannice Valtakari, jourhavande brandmästare vid Österbottens Räddningsverk.

Torkan och hettan bekymrar räddningspersonalen, berättar Valtakari.

- Det är klart att man går lite på tå och är beredd på att det kan komma också större larm, nu när torkan och värmen börjar bli såhär exceptionella.

Moln och sol på himlen.
Bildtext I Vasa slogs ett 60 år gammalt rekord i veckan då temperatur på 33,7 grader uppmättes vid Klemetsö mätstation.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Hittills har Österbotten klarat sig undan de stora larmen, likt branden nära Nystad och de svåra bränderna i Sverige.

Mer jobb orsakar väderleken ändå.

- Jag har ingen exakt statistik framför mig just nu, men vi har haft klart fler larm än normalt på grund av värmen och torkan.

Enligt Valtakari handlar det i huvudsak om mindre bränder i terrängen, samt olyckor till sjöss då många rör sig med båt och så hjälper man ambulanspersonalen då det krävs på grund av de många hälsoproblem som värmeböljan fört med sig.

Respektera förbud

Hittills har man vid Österbottens Räddningsverk klarat sig bra med den bemanning som finns. Men fler kan kallas in vid behov.

- Kommer det någon brand som kräver flera dygn av släckningsarbete så får vi nog kalla in extra resurser, men den beredskapen finns.

Utrustningen sköts också rutinmässigt om efter varje utryckningsuppdrag, så att man automatiskt är redo för nästa.

Jannice Valtakari och hennes kolleger är alltså redo att göra sin del av jobbet. I gengäld hoppas de att allmänheten ska ställa upp, framför allt på en punkt.

- Det råder förbud att göra upp öppen eld. Tänk på det och respektera det förbudet, säger Valtakari.

En bild närbild på torrt gräs och tallplantor. Gräset är blekt.
Bildtext Det är kruttorrt i skog och mark. Gör inte upp öppen eld.
Bild: Anna Björkqvist/Yle

Eftersom marken är kruttorr krävs det oerhört lite för att starta en brand. På torsdagen startade en markbrand i Närpes, troligen av att en fågel flög in i en elledning. En gnista från en skogsmaskin eller en cigarettfimp räcker också.

- Den som inte jobbar med det här professionellt kanske inte förstår att branden också kan starta flera timmar senare, det beror på underlaget.

Valtakari påminner också om flera andra sätt att visa sunt förnuft just nu.

- Drick tillräckligt med vatten, sök svalka så mycket som det går, visa omsorg om barn, äldre och husdjur. Om du rör dig på sjön så kom ihåg flytvästen och på stugan ska det finnas brandvarnare- och släckare.

Lite regn räcker inte

Eftersom marken är så torr kommer det att behövas mycket regn för att situationen ska bli bättre.

Det regn som har utlovats till helgen kanske inte hjälper.

- En liten skur eller två är inte tillräckligt. Det mesta avdunstar eller blöter ner bara ytan. För att torkan i terrängen ska bli avhjälpt behövs mycket vatten nu.

Diskussion om artikeln