Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Thailändska myndigheter avråder bärplockare från att komma till Finland – arbetskraftsbrist och torka hotar bärskörden

Från 2018
thailändska bärplockare i Finland
Bild: Yle

Det är tuffa tider för de inhemska bärbolagen. De thailändska bärplockarna som kommer till Finland är 1000 färre i år. De thailändska myndigheterna litar inte längre på Finland efter en människohandelsdom. Dessutom hotar torkan skörden.

- Utländska bärplockare står för över 90 procent av skörden. Utan dem blir bären kvar i skogen, säger Kåre Björkstrand som är exportchef på Marja Bothnia Berries i Korsholm.

Avråds från att komma hit

Torka och brist på utländsk arbetskraft. Det är tuffa tider för företagen i bärbranschen. Förra året var de thailändska bärplockarna 3500 till antalet, i år har bara 2500 kommit hit. Fler har inte fått lov att resa till Finland. De thailändska myndigheterna avråder dessutom bärplockarna från att överhuvudtaget komma.

De thailändska myndigheterna litar inte på att plockarna får jobba på anständiga villkor i Finland, sedan en företagare i bärbranschen dömdes för människohandel. Brottet riktade sig just mot thailändska bärplockare och tingsrätten dömde företagaren för tvångsarbete och omständigheter som var omänskliga och ovärdiga.

Bärplockare och lingon
Bild: All Over Press

På Marja Bothnia Berries i Korsholm har man lyckats engagera 600 thailändska bärplockare, lika många som förra året. Men flera hade varit välkomna.

- Vi har skött oss bra och tagit hand om de som kommit hit för att plocka bär. Det är synd att ett enda företag förstör Finlands rykte, säger exportchef Kåre Björkstrand.

Nu i slutet av veckan anländer bärplockarna till Korsholm och Björkstrand berättar att man på Marja Botnia Berries sköter om att deras bärplockare har husrum, mat, bilar och arbetsredskap.

- Vi är måna om att de ska trivas och komma tillbaka nästa år, äsger Björkstrand.

Men lika lyckligt har det inte gått för andra stora företag i branschen. De har inte lyckats få tag på tillräcklig arbetskraft.

Litar inte på mottagarlandet

På arbets- och näringsministeriet arbetar man intensivt för flera resetillstånd säger regeringsrådet Olli Sorainen. Sorainen har själv besökt Bangkok för att diskutera med myndigheterna där.

Sorainen lyckades utverka 500 resetillstånd, annars vore plockarna bara 2000 till antalet. Sorainen säger att det är människohandelsdomen som ligger bakom problemen.

- Thailändska myndigheter litar inte på att mottagandet i Finland håller måttet.

-
Bild: Yle/Veronica Montén

Turistvisum duger inte

De bärplockare som kommer till Finland kommer på turistvisum, medan de i exempelvis Sverige får ett anställningsförhållande.

- Myndigheterna anser att det svenska systemet är säkrare. Men så behöver det inte vara, det är bara ett företag i Finland som misskött sig, säger Sorainen.

Men de thailändska myndigheterna står fast vid sin åsikt och nu finns det två vägar att gå, säger Sorainen. Endera måste man försöka reparera förtroendet, så som man hittills försökt, eller förändra villkoren för de bärplockare som kommer till Finland.

- Det kommer att bli svårt att fortsätta som tidigare, thailändarna vill se en förändring i det finska systemet, säger Sorainen.

Stora pengar

Marja Botnia Berries exporterar skogsbär för mellan 6 och 7 miljoner euro varje år. I hela Finland handlar det om 10-tals miljoner euro som kan gå förlorade.

- Det handlar om stora pengar. Vi exporterar för närvarande skogsbär till 10 länder runt om i världen, säger Kåre Björkstrand.

Dessutom har staten en målsättning att fördubbla livsmedelsexporten mellan 2016 och 2020. Här är bärbolagen en viktig del, säger Björkstrand.

Olli Sorainen säger att bärbolagen dessutom är mycket viktiga för att hålla glesbygden vid liv. De flesta bärbolag finns inte i huvudstadsregionen.

- Bärbolagen finns intill skogarna i glesbygden. Ofta är de den enda arbetsgivaren utom kommunen, säger Sorainen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln