Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fotbollshallen i Kokon står nu klar: "Fritt fram att komma och bekanta sig"

Från 2018
tre pojkar står och trixar med fotboll
Bildtext Pojkarna hade redan förra veckan provat sparka boll i den nya hallen, då gick det inte ännu. Nu är det äntligen möjligt.
Bild: Jeanette Broman / Yle

Efter många om och men står fotbollshallen i Kokon nu färdig. Under de första veckorna får man komma och bekanta sig gratis. Från och med september förväntas verksamheten rulla i gång på allvar.

Fotbollshallen ägs av ett privat företag där Toni Nyström är verkställande direktör. Föreningen FC Futura Juniorit har varit med och planera hallen från dess början och äger en stor del av aktierna i bolaget.

en inomhus fotbollsplan
Bild: Jeanette Broman / Yle

- Utan föreningen FC Futuras juniorer skulle detta inte ha varit möjligt. Hallen är dessutom byggd på basis av deras behov, säger Nyström.

Det har varit en lång och dyr process. Men intresset för amerikansk fotboll gjorde att Nyström var villig att ta risken och bygga en fotbollshall.

Toni Nyström står och pratar i en telefon i en fotbollshall
Bildtext Bråda tider för Toni Nyström. Telefonen ringer så gott som hela tiden då han kämpar hårt med att fylla kalendern med turbokningar från och med september.
Bild: Jeanette Broman / Yle

- Det var meningen att hallen skulle vara klar redan vid årsskiftet och därmed har vi förlorat en hel säsong vilket betyder pengar, säger Nyström.

Orsaken till fördröjningen berodde på fördröjningar från material leverantörens sida. Förhandlingar om eventuella ersättningar pågår enligt Nyström.

tre pojkar i en bollhall inomhus
Bildtext Så fort dörrarna öppnades till den nya fotbollshallen i Kokon var där ivriga fotbollsspelare på plats.
Bild: Jeanette Broman / Yle

Fotbollshallen är till för mer än bara bollspel

Nu satsar Nyström på marknadsföringen av fotbollshallen. Det gäller att bokat in turer för företag och andra föreningar.

- Akilles och FC Futuras representationslag har sagt att de inte är intresserade då planen inte är fullstor, säger Nyström.

En stor del av turerna på bollplanen har FC Futura Juniorerna och Butchers redan bokat så Nyström är inte orolig.

I fotbollshallen har Nyström också satsat på funktionell träning. Här kan man bland annat träna styrka och snabbhet.

en löpbana inne i en fotbollshall
Bild: Jeanette Broman / Yle

Stället påminner om ett gym men Nyström vill inte kalla det så.

- Det är ett område för funktionell träning och tanken är att mindre grupper med egen tränare kan boka turer där. En enskild person kommer inte hit för att träna, säger Nyström.

en crossfit hall inne i en fotbollshall
Bildtext Fotbollshallen är indelad i två olika områden, en för bollsporter och en annan där man bland annat kan träna styrka.
Bild: Jeanette Broman / Yle

Diskussion om artikeln