Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Pank, miljömedveten och hip? Då kanske hemester är något för dig

Från 2018
Uppdaterad 23.07.2018 11:26.
Vy över Senatstorget.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Ordet ”hemester” är en sammanslagning av ordet ”hemma” och ”semester”. Att hemestra innebär att man befinner sig i sin vanliga bostad och antingen är hemma eller rör sig i närområdet och kanske gör någon dagsutflykt till en näraliggande ort. Att välja hemester framför att fara utomlands blir allt vanligare, inte minst i Helsingfors med omnejd.

- Den allmänna attityden har ändrats. Det kan hända att man för en tid sedan tänkte att Helsingfors var lite dyrt och att det är bättre att fara utomlands på sin semester men nu idag har Helsingfors blivit så månsidigt och här finns så mycket utbud, speciellt under sommartiden, säger Mia Halmén som är content expert på Helsinki Marketing.

Helsinki Marketing jobbar bland annat med att främja turismen i huvudstaden. Organisationen har ingen speciell strategi för att öka hemestrandet, men däremot utgår man från att de utländska gästerna vill uppleva samma sak som lokalbefolkningen, vilket gör att deras innehåll är mycket riktat till bofasta.

Vinst för dig, miljön och staten

Att hemestra har många fördelar.

- Det första jag kommer på är förstås miljönyttan. Därtill slipper man ta sig till ett annat ställe och så blir det mindre slöseri med tid på sådant, påpekar Halmén när jag ber henne beskriva vad som är bra med konceptet.

För miljön är självklart varje ogjord flygresa en vinst, och nog är det sunt att vistas på en plats där det är lätt att källsortera. För en själv innebär dessutom uteblivna resekostnader (annat än kanske någon bussbiljett, soppa eller kanske en närtågsbiljett) att man kan spara in hundratals euro. Valet att bränna eller inte bränna dem på andra sätt är upp till var och en. Staten vinner hur som helst på att man spenderar sina pengar på varor och tjänster i hemlandet.

Mia Halmén, content expert på Helsinki marketing sitter på en bänk.
Bildtext Mia Halmén jobbar som content expert på Helsinki Marketing. Enligt henne är hemestern ett växande fenomen.
Bild: Jana Bobkova, Helsinki Marketing

Hemester året om?

Att hemestra är förstås något som går att göra året om, men det går inte att förneka att det krävs ganska bra distraktioner för att göra Finland charmigt i mitten av november, i alla fall om man bor i de sydligare, slaskigare delarna.

Oavsett hur grått det är så kan man emellertid pröva på nya matställen i omnejden, se på riktigt bra live-konserter på Youtube och besöka museer över hela världen genom deras virtuella rundvandringar. Man måste bara komma ihåg att regnar i Spanien också, det är bara ingen som tar bilder på det och delar på sociala medier.

Vem hemestrar?

Vem som helst kan bestämma sig för att hemestra. Det finns ingen statistik över vilka grupper som hemestrar flitigast, och en snabbkoll under hashtaggen #hemester (ungefär 9000 inlägg) på Instagram avslöjar en förhållandevis blandad skara människor.

Varför de väljer att hemestra beror på flera olika orsaker. Den finlandssvenska klichén säger att alla har segelbåt eller sommarstuga, men så är förstås inte fallet. En del upplever att åka bort är omöjligt ekonomiskt, andra för att de tycker att miljöfrågan är viktig. En tredje kanske för att man inte vill slösa tid på flygplatser eller har barn som är i en sådan ålder att längre resor är besvärliga.

Förberedelse

För att lyckas med en hemester och inte drunkna i lutherskt dåligt samvete över avslappningen och man unnar sig saker krävs viss disciplin. Man bör tillåta sig själv att göra allt för att slippa tråkiga saker. Om det finns det pengar kan det vara värt att betala grannens tonåring för att klippa gräset och att köpa hem extra god mat som minimerar tiden i köket (det är helt okej att äta mackor till lunch. Det hade du gjort i Paris också).

En annan viktig förberedelse är att ha bostaden städad när hemestern börjar så slipper man tänka på sådant.

Inte att förglömma är att sätta datum för när hemestern börjar och slutar. Då blir det tydligt för det egna psyket och för andra runt om dig. Meddela att du är ledig så att ingen försöker få med dig på något arbete.

Är man ledig så är man, oavsett om man sitter på ett café i Jakobstad eller på en bistro i Paris.

Kanoterna har tagits ut för sommarsäsongen vid Café Regatta i Tölö.
Bildtext Se till att besök pärlorna i ditt närområde!
Bild: Frida Holmberg / Yle

Se upp för fallgroparna

Att hemestra är, precis som att resa utomlands, inte enkelt. Det är nämligen lätt att ens hemester förstörs av vanor man har från vardagslivet.

- Trots att du är hemma behöver du inte stanna i din vardag! påminner Halén på Helsinki Marketing.

I sin kärna handlar hemester om att se sitt närområde med nya, nyfikna ögon och att inte låta sig förföras av idén om att man ”bara lever när man reser”. En människa lever fram tills dess hon dör, och kanske lite extra mycket när hon är närvarande, njuter och tar vara på sin tid. Det gäller oavsett plats.

- Själv tror jag att vi gör det [hemestrar] en del, men vi gör inte en grej av det. Själva termen är inte så populär här ännu. Vi upplever sällan att besöka restauranger och marknader i trakten som hemester, utan vi ser det ofta som en del av vardagen.

Kanske beror blindheten på avsaknaden av en överdånig frukost och på att man fortfarande har en massa tråkiga vardagsvanor för sig. Nedan följer en lista med saker den hemestersugna kan göra för att ha en riktigt bra hemester och inte förväxla den med vardagen:

Vad gör man på hemestern?

- Skrotar tråkiga vanor för en begränsad tid - det här är ingen vardag!
- Beger sig till ett museum i nejden, antingen på den egna orten eller i grannstaden.
- Organiserar dagsutflykter av olika slag.
- Tar närtåget till den näst-närmsta större orten. (Den närmsta har du antagligen redan besökt så ofta i att det inte längre känns så exotiskt)
- Ser till att det finns extra mycket god frukost hemma – frukostbuffé är bland det trevligaste med att bo på hotell och följaktligen en vital del av en hemester värd sitt namn.
- Besöker alla de där platserna som man lovade sig själv att besöka när man var nyinflyttad men som man aldrig gjorde…
- Ett nöje när man är i utlandet är att shoppa lite. Det går precis lika bra att göra i hemorten eller på internet.

Hemesterns framtid är ljus för att vår är mörk

Hemester som begrepp har funnits i snart ett decennium i Sverige, men det har börjat ta far först på senare år. Hemester slog igenom precis när finanskrisen var som värst och det var som allra svårast för många.

Att resa utomlands kommer fortsättningsvis att vara åtråvärt, men många ställen jobbar mer och mer för att få de egna invånarna att stanna hemma.

- Jag är nog övertygad om att det kommer bli mer och mer populärt hela tiden just i och med miljöfrågor, men också för att Helsingfors utvecklas och det hela tiden blir mera att uppleva här.

Bortsett från miljövinsten som man alltid återkommer till när man talar om hemester så är konceptet också oundvikligt.

Generation Y är den första generationen på flera hundra år som beräknas vara fattigare än sina föräldrar så det kan hända att hemestern rent utav är ett måste.

Kanske blir det så att hemestern och den smarta turisten räddar världen?

Diskussion om artikeln