Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Telia satsar på mobilnätet i Kardrag - men fiberkabeln når inte fram till invånarna

Från 2018
Rabbe Forsblom i t-shirt, i bakgrunden ser man en grävmaskin och arbetare
Bildtext Elledningar grävs ner i marken på Rabbe Forsbloms tomt, men optisk fiberkabel får han inte till sitt hus.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I samband med att elnätet förnyas drar Telia ny optisk fiberkabel längs med Tirmovägen i Borgå. Rabbe Forsblom som bor i Kardrag undrar varför Telia drar en optisk fiberkabel som han inte får ta del av.

En skogsmaskin och en grävmaskin jobbar på bakom Rabbe Forsbloms hus. Men han får inte bättre internetförbindelser för det.

- För någon vecka sedan hörde vi att de också gräver ner optisk fiberkabel längs med Tirmovägen. Vi blev verkligen glada och tänkte att det är fint att vi får fiberkabel här ute i glesbygden.

Sedan fick Forsblom höra att det bara är vid Tirmovägen 500 meter längre bort som man gräver ner optisk fiberkabel. Och inte ens där når fiberkabeln dem som bor vid vägen.

unga träd i en grävskopa som röjer för att här ska dras jordkabel
Bildtext Bakom Forsbloms hus jobbar en skogsmaskin med att röja skogen. Här ska elkablar grävas ned i jorden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Rabbe Forsblom undrar vad det är för idé med att dra en fiberkabel förbi många hushåll och inte ge dem en chans att koppla upp sig.

- Vi har 4G här. Jag har satt en antenn på huset så att vi får ungefär så mycket att vi klarar oss. Men eftersom vi har företagsverksamhet här så skulle vi har varit nöjda om vi hade fått bättre internet, säger Rabbe Forsblom.

Telia byter ut fiberkabel som går till basstation

På Telia säger nätverkschef Sami Siiki att det handlar om en fiberkabel som går till en basstation. Data går från mobilnätet till basstationen, och därifrån vidare längs med fiberkabeln.

Fiberkabeln förnyas eftersom Borgå elnät gräver ner elledningarna.

- Man byter ut gamla luftledningar i området, och vi har haft en fiberkabel där främst för vår basstation. Nu när elstolparna rivs så byts vår fiberkabel ut och den grävs ner i marken, säger Sami Siiki på Telia.

kopparkabel i en äng
Bildtext Telia satsar på mobilnät i glesbygden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På Telia ger man inte mycket hopp om att invånarna i Kardrag skulle få bredband inom den närmaste framtiden. Företaget satsar på mobilnätet i glesbygden.

- Det måste finnas en viss mängd anslutningar på ett område för att det ska vara ändamålsenligt att dra optisk fiberkabel till hushållen. Det räcker inte bara med fiberkabeln utan vi måste ha lokaler för apparater, säger nätverkschef Sami Siiki.

stor rulle med elkabel
Bildtext Borgå elnät satsar på att byta ut luftledningar mot markledningar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det rasslar och brummar i skogen bakom Rabbe Forsbloms hus. En skogsmaskin fäller unga träd, och stora kabelrullar väntar på att få läggas ner i marken.

- Vi är tacksamma över att få markledningar i stället för luftledningar; det är fint, konstaterar Rabbe Forsblom.

Borgå elnät gräver ner elledningar mellan Grännäs och Kardrag. Luftledningar byts ut mot jordkablar, vilket ska leda till färre elavbrott.

- Det är närmast våra större linjer som vi förnyar, det vill säga vårt högspänningsnät. Men det finns vissa stumpar som vi gräver ner fram till tomterna, säger vd Magnus Nylander på Borgå elnät.