Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-gräns viktigare än FM-medalj – allergi frustrerar Kristian Bäck, som inte njuter av hettan

Från 2018
Kristian Bäck hoppar längd, FM 2018.
Bildtext Kristian Bäck klarade FM-finalgränsen i första hoppet.
Bild: Lehtikuva

Kroppen har inte fungerat, säger längdhopparen Kristian Bäck om säsongen som hittills inte gått som planerat. På träning har han hoppat över EM-gränsen – som är huvudmålet i FM-finalen i Jyväskylä.

Kalevaspelens kval gick lekande lätt för Kristian Bäck. Den regerande mästaren hoppade 754 i den första omgången och kvitterade ut sin finalbiljett.

Men Bäck var inte särskilt nöjd med sin prestation – eller med värmen på omkring 25 grader i Jyväskylä under fredagsförmiddagen.

– Jag hade såklart förväntat mig lite längre hopp, men det blev lågt, for igenom, berättar Bäck till Yle Sporten.

– Och sen gillar jag inte den här värmen, om man nu ska vara helt ärlig. Det är svårt att hålla musklerna fräscha. Kanske det passar för äldre idrottare, men själv föredrar jag lite svalare väder.

Så regnet som utlovas till lördagens final passar bättre?

– Nåja, skrattar Bäck till. Det får gärna regna före, men hoppas det inte regnar under själva tävlingen.

”Har känts långsamt”

Frisk luft är något Kristian Bäck överlag saknat i sommar. Han tog Friidrottsfinland med storm 2016 då han hoppade sitt personliga rekord 795 och smått sensationellt slutade femma i EM i Amsterdam.

I fjol tangerade han sitt rekord men i år har han hittills som bäst nått 776. Orsakerna bakom de uteblivna topphoppen har i första hand legat på hälsosidan.

Kristian Bäck hoppar längd, 2018.
Bildtext Kristian Bäck har inte kommit upp i rekordlängder i sommar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Den kraftiga pollensommaren har stört betänkligt och Bäck har vistats en hel del utomlands på träningsläger. Där undgick han till stort bekymren, men på hemmaplan har det varit värre.

– Jag försökte hålla mig undan men när jag kom hem var det fortfarande lite pollen kvar. Och efter det började gräsen blomma, som jag också är väldigt allergisk mot, säger Bäck.

– Allergierna har tyngt på ganska mycket och det har varit frustrerande att köra på. Det har känts långsamt, kroppen har inte fungerat.

Hoppat över EM-gränsen på träning

Nu upplever Kristian Bäck, som fyllde 22 år i går, att allergiproblemen släppt till ungefär 95 procent. 95 är en siffra som också i övrigt cirkulerar i Vasa IS-hopparens tankar.

Kvalgränsen till EM i Berlin är 795 – en längd som Bäck prickat de två tidigare säsongerna.

Kristian Bäck.
Bildtext Kristian Bäck har en femte plats att försvara i Berlin.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

– Nog borde jag ha 795 i kroppen, jag har hoppat längre än det på träning. EM-gränsen är helt klart målet i finalen, säger Bäck som vann guld med resultatet 791 i Seinäjoki i fjol.

– Det här året borde nivån vara ännu tuffare, så jag tror det krävs runt åtta meter för guld.

Är EM-gränsen eller placeringen viktigare i morgon?

– Hoppar du gränsen är du nog också ganska nära en guldmedalj. Så jag skulle säga att EM-gräns är viktigare, sen får man se hur långt det räcker i placering.

Herrarnas längdfinal avgörs på lördag med start klockan 17.15. Yle sänder finalpassen från Kalevaspelen direkt.

Diskussion om artikeln