Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 år gammalt skeppsvrak påstås ha hittats utanför sydkoreansk ö – enligt legenden ska skeppet ha varit lastat med 5 500 lådor guld när det sjönk

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 14:51.
Det ryska skeppet Dmitrii Donskoi.
Bildtext Det ryska skeppet Dmitrij Donskoj.

En sydkoreansk bärgningsgrupp har snubblat på ett ryskt skeppsvrak som sjönk år 1905. Skeppet antas vara fyllt med guldmynt och guldtackor.

Guldets värde beräknas ligga på 110 miljarder euro.

Skeppet Dmitrij Donskoj hörde till den ryska kejserliga flottan och hittades utanför den sydkoreanska ön Ulleungdo. Skeppet hittades på cirka 430 meters djup och beräknas ha legat på botten i 113 år.

Enligt The Daily Telegraph bestod räddningsgruppen av experter från Sydkorea, Storbritannien och Kanada.

Gruppen som hittade skeppet förväntar sig nu att kunna bärga skeppet i oktober eller november i höst.

Hälften av guldskatten på skeppet kommer att överlämnas till den ryska regeringen medan 10 procent kommer att investeras i diverse turistrelaterade projekt på Ulleungdo - bland annat ett museum som kommer att tillägnas skeppet.

Vraket på Dmitrii Donskoi.
Bildtext Bild på vraket.

Sänktes med flit

Bilder på vraket visar tecken på allvarliga skador, förmodligen orsakade av japanska krigsfartyg under det rysk-japanska kriget 1905.

Ungefär 60 av skeppets besättning på 591 ska ha dött medan 120 skadade sig innan skeppet lyckades ta sig i hamn vid ön Ulleungdo, skriver Ilta-Sanomat.

Kaptenen beordrade besättningen att överge skeppet.

Nästa dag sänkte man skeppet med flit för att förhindra japanerna från att lägga beslag på skatten.

Ombord på fartyget ska det ha funnits 5 500 lådor guld. Enligt legenden berodde mängden guld på att andra skadade skepp överlämnat sitt guld till Dmitrij Donskoj.

Om man verkligen hittar så mycket guld på vraket betyder det att det är den största skatten som någonsin hittats ute till havs.

Bärgningsgruppen uppger att de under sina dykningar sett föremål som påminner om kistor men har inte ännu öppnat dem.

Artikeln uppdaterades 3.8.2018: Påståendet om fyndet undersöks av sydkoreansk polis som misstänker bedrägeri. Avsikten med bedrägeriet lär ha varit att höja aktievärden och att sälja en nyligen lanserad kryptovaluta.

Källor: The Daily Telegraph, NBC, CNBC, Dagens industri, Ilta-Sanomat

Diskussion om artikeln