Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En person gripen för det brutala mordet på kazakstansk OS-medaljör – den misstänkta har erkänt brottet

Från 2018
Uppdaterad 20.07.2018 19:10.
Denis Ten mördades i sin hemstad.
Bildtext Konståkningsstjärnan Denis Ten mördades i sin hemstad.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Enligt nyhetsbyrån AFP avslöjade åklagaren Berik Zhuyrektayev den gripna mannens namn i en nyhetssändning på fredag. Zhuyrektayev sade också att den misstänkta erkänt mordet på OS-medaljören Denis Ten.

I OS i Sotji 2014 vann han OS-brons i konståkning. På torsdagen, knappt fyra och ett halvt år senare är han död, brutalt knivmördad. Den kazakstanska konståkaren Denis Ten blev 25 år.

Denis Ten blev knivhuggen i sin hemstad Almaty i något som uppges vara ett rån. Enligt uppgift anlände Ten till sin bil när två män var i färd med att stjäla bilens speglar. Männen knivhögg Ten som senare avled av sina skador på sjukhuset.

En man har nu gripits för mordet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt åklagaren Berik Zhuyrektayev har den gripna mannen erkänt att han knivhuggit Denis Ten. Den andra misstänkta personens identitet är känd av polisen men han har ännu inte hittats.

"Stor tragedi"

– Denis Ten var en otrolig konståkare en idrottslegend och vår stolthet. Det är en ofattbar tragedi och en oåterkallelig förlust, säger Kazakstans kultur- och idrottsminister Arystanbek Mukhamediuly.

Ten vann VM-silver i London 2013 och VM-brons i Shanghai 2015. I Sotji 2014 vann han OS-brons.

– Denis Ten var en strålande idrottare och en fin konståkningsambassadör. Han var varm och charmig. Det är en stor tragedi att förlora honom i så ung ålder, skriver IOK:s ordförande Thomas Bach.

I OS i Pyeongchang tidigare i år kom Ten på 27:e plats. Det var hans tredje OS.

Den amerikanske konståkningskollegan Adam Rippon beklagar – i likhet med otaliga andra – tragedin på Twitter:

Ten hörde till den koreanska minoriteten i Kazakstan, kallad koryo-saram, som det bor av drygt 100 000 i landet.

Källor: Yle, BBC, Twitter, Wikipedia

Diskussion om artikeln