Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Houtskärsbo som behövde vård fick beskedet att de närliggande hälsostationerna var stängda – trots att de inte var det: “Inte ens på stadens hemsidor fanns någon information”

Från 2018
Uppdaterad 23.07.2018 06:52.
hälsostationen i Houtskär
Bildtext "Mitt i värsta sommarrusningen finns det inga öppna hälsocentraler i skärgården", säger Houtskärsbon Christer Friis när han ännu inte visste att han hade fått felaktig information.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Både Nagu och Korpo hälsostation håller öppet alla vardagar, men då Houtskärsbon Christer Friis ringde växeln vid Pargas hälsocentral fick han höra motsatsen.

På Pargas stads webbplats hittar man ingen information om sommarens öppettider på hälsostationerna i skärgården.

Christer Friis, som själv också är förtroendevald, är både upprörd och besviken.

"Ingen mottagning" sade de i växeln

Allt började med att Christer Friis i tordags (19 juli) skadade sitt finger så att det behövde sys.

Han fick tag på Skärgårdsdoktorn, alltså den privata läkarbåttjänst som finns att tillgå i skärgårdshavet, och såret kunde fixas och sys.

Men han behövde också en stelkrampsspruta.

Så nästa dag (fredagen den 20 juli) traskade han till Houtskärs hälsostation för att mötas av en skylt där det stod att den var stängd och att hälsostationen enbart har öppet två dagar i veckan.

– Nåja, tänkte jag, och ringer sedan till hälsocentralen i Pargas och frågade om det finns någon hälsovårdare i Korpo eller Nagu dit jag skulle kunna ta mig för att få en stelkrampsspruta. Det visade sig att de inte heller har någon mottagning.

Christer Friis.
Bildtext "Det är klart att Nagu ambulansen finns och som jag kunde nå via 112 och nödcentralen, men att den ska komma för en stelkrampsspruta, det är slöseri med pengar" säger Christer Friis, som också själv är förtroendevald i staden.
Bild: Yle/ Nora Engström

I växeln fick Friis alltså höra att hälsostationerna i Nagu och Korpo var stängda. På stadens webbplats hittade han inte heller någon information.

– Det här blir man besviken och upprörd över. Informationen är väldigt dålig.

"Hälsostationerna i Nagu och Korpo har visst öppet varje dag"

Lite senare fick Friis ändå höra via hälsocentralen i Pargas att de andra hälsostationerna visst har öppet.

- Där kunde en sjuksköterska berätta att hälsostationerna i Nagu och Korpo har öppet alla vardagar, trots allt.

Historien slutade alltså lyckligt.

Friis ringde senare till hälsostationen i Korpo och fick sin stelkrampsspruta och såret omskött, men han är ändå missnöjd över bristerna i kommunikationen.

– Inte kan man förvänta sig att man måste dubbelkolla med de andra stationerna om de i Pargas hälsocentrals växel säger att det är stängt, säger Friis.

skylt vid korpo hälsostation
Bildtext Arkivbild. I Korpo fanns det lyckligtvis hälsovårdare som kunde ge en stelkrampsspruta.
Bild: Yle/Nora Engström

"Vi behöver förbättra oss"

På Pargas stad säger ekonomichef Maija Elenius att det är ledsamt att någon fått fel information.

– Det är helt klart ledsamt. Vi har lite vikarier överallt och de flesta är på semester, så då blir det lätt så att man säger att någonting är stängt, även om det inte är så.

– Vi måste ta till oss den feedback vi får och förbättra våra hemsidor så att man lätt hittar dessa öppettider som är lite avvikande från det normala.

Elenius tycker att det är ledsamt att man får felaktig information och att man sedan inte heller hittar någon information.

– Helt klart tycks det finnas en orsak att fundera och kolla att man skulle få det lite bättre så att man skulle hitta informationen på våra hemsidor.

Läkare undersöker ett barn med stetoskop.
Bildtext Hur ska man hitta rätt information om den inte finns på webbplatsen och man får fel svar i växeln?
Bild: Mostphotos

Svårt att få vikarier i semestertider, speciellt då de måste kunna svenska

Förutom bristerna i kommunikationen tycker Houtskärsbon Christer Friis att det är underligt att Houtskär hälsostation enbart har öppet två dagar i veckan under juli, då behovet ökar på grund av sommargästerna.

– Exempelvis då Skärgårdsdoktorn var i byn så kom ett antal personer och frågade om Skärgårdsdoktorn också skulle ha tid att kolla på deras bekymmer efter att han fixat mitt finger.

Men ekonomichef Maija Elenius säger att just juli är den månad då problemen är störst på grund av personalbristen.

– Det handlar om semestertider. Det är riktigt svårt att få vikarier till Houtskär då vi också måste kräva att de kan svenska.

Korrigering 23 juli: Friis ringde inte till Pargas stads växel utan till hälsocentralens växel.

Diskussion om artikeln