Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libyen säger nej till EU-asylcenter

Från 2018
Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018.
Bildtext Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018. Libyen har blivit det viktigaste transitlandet för migranter och flyktingar som söker sig mot Europa.
Bild: AFP / Lehtikuva

Premiärminister Fayez al-Sarraj, som representerar Libyens internationellt erkända regering, motsätter sig att EU skulle grunda så kallade asylcenter. Enligt premiärministern ändrar inte landet på sin linje mot betalning eller andra incitament som unionen erbjuder.

- Vi motsätter starkt att det officiella Europa vill att vi ska inkvartera migranter som EU inte vill ta emot, säger al-Sarraj i en intervju med den tyska tidningen Bild.

Europeiska unionen vill att man grundar center för migranter i Nordafrika utanför den yttre gränsen till EU.

Tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR ska EU i centren göra en första bedömning ifall en person som vill till EU har asylskäl eller inte.

Tanken är att förfarandet skulle minska på människosmugglingen. Libyen är för närvarande det viktigaste transitlandet för flyktingar och migranter som söker sig mot Europa.

Antalet asylsökande och flyktingar som kommit till södra Europa januari-juli 2017.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Enligt FN-organet internationella migrationsorganisationen, IOM, har omkring 80 000 människor försökt ta sig över Medelhavet till Europa i år.

Minst 1 490 har omkommit på resan.

Diskussion om artikeln