Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katten Sputnik sargades av robotgräsklippare – ovanligt att det händer säger veterinären

Från 2018
Katten Sputnik som blev överkörd av en robotgräsklippare.
Bildtext Sputnik trivs utomhus, men får nu stanna inne tills såren läkt och det inte längre finns någon risk för infektion.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Maria Frändes katt Sputnik blev skadad av deras robotgräsklippare. Veterinären Satu Rajala har inte hört om något liknande fall tidigare, men säger att det är bra att lära husdjuren att undvika robotgräsklipparna.

När Maria Frände kom hem på tisdagskvällen hittade hon sin katt Sputnik skadad på marken.

- Han låg på gården rörde inte på sig och såg blodig och bedrövlig ut. Jag tänkte att han nu har blivit påkörd, vi bor ganska nära vägen.

Frände och hennes sambo åkte med katten till jourhavande veterinär, som konstaterade att Sputnik inte hade blivit påkörd av någon bil.

Han hade nämligen fått skärsår på tre av sina ben och det såg nästan ut som att någon skurit honom med rakblad, säger Frände.

- Vi konstaterade ganska snabbt att enda möjligheten är att han blivit överkörd av vår robotgräsklippare.

- Det var ju en varm kväll och vi antar att han legat någonstans på gräsmattan. Kanske sovit och inte hört gräsklipparen komma, den är ju väldigt ljudlös. Troligen har han märkt det först när han haft benen under klipparen.

Maria Frände med katten Sputnik som blev överkörd av en robotgräsklippare.
Bildtext Maria Frände med katten Sputnik som är på bättringsvägen nu.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Förvånad över att det kunde hända

Sputnik överlevde olyckan, men ett ben blev ganska allvarligt skadat och syddes med sju stygn.

- Som tur hade det inte tagit på några artärer eller muskler. Läkningsprocessen borde gå ganska bra.

Robotgräsklipparen hade de bara haft i några veckor och Frände är förvånad över att olyckan kunde ske.

- Vi har märkt att katterna tagit avstånd från den och hållit sig på behörigt avstånd. Så vi har inte alls tänkt på att det ens kunde hända.

- Tillverkaren har också ganska tydliga säkerhetsföreskrifter och de lovar att barn och djur inte ska komma till skada. Kör den in i någonting ska den byta riktning och om kåpan lyfts upp ska den stanna.

Efter olyckan testade Frände och hennes sambo att lägga en käpp under gräsklipparen och märkte att den inte stannar förrän bladen faktiskt tagit i.

Veterinärer: Ovanligt att det händer

Satu Rajala, veterinär vid WasaVet, säger att man ofta inte vet vad som hänt när katter kommer in med olika skador.

- Det är ganska vanligt att det kommer in katter med olika skador. De kan ha sår på ben eller huvud, fått någon smäll eller i värsta fall ha något benbrott. Men oftast vet man inte vad som hänt, säger Rajala.

Under hennes 20-åriga karriär har hon inte stött på något fall där hon vetat om att en robotgräsklippare orsakat skadorna.

- Men jag tror att katter ofta vill leka med saker och om katten utmanar den på något sätt och vill leka lite, finns det en risk att det händer något.

Inte heller veterinären Maria Losvik, vid Losvika, har hört om något liknande fall som kommit in till dem.

Hon säger att igelkottar brukar vara mer utsatta, eftersom de inte springer bort från faror utan kurar ihop sig som skydd och då kan de bli överkörda av robotgräsklipparen.

Kungskonsumenten testar robotgräsklippare
Bildtext Arkivbild: Det är ovanligt att robotgräsklippare skadar katter, men igelkottar kan vara mer utsatta, säger veterinären Maria Losvik.
Bild: Yle / Kuningaskuluttaja

Håll uppsikt

För att undvika att ens husdjur skadas rekommenderar Rajala att man lär dem att vara rädda för robotgräsklipparna.

- Man måste visa när katten går nära gräsklipparen att det är förbjudet. Det är samma med bilar på gården.

Losvik tillägger också att det är bra att ha uppsikt över robotgräsklipparen och att ha katter och hundar inomhus när den är igång.

Vill man också skydda igelkottar ska man inte ha igång gräsklipparen när de är aktiva, det vill säga under nattetid och i skymning och gryning.

Frände säger att de först inte ville använda robotgräsklipparen efter olyckan.

- De första dagarna efteråt var vi väldigt arga på robotgräsklipparen så då stod den bara stilla. Nu har vi startat igång den igen, men i fortsättningen kommer vi ha lite bättre uppsikt över den och inte ha igång den när vi vet att alla tre katter är ute.

Diskussion om artikeln