Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas president Xi Jinping besöker Afrika - kontinenten är hans första resmål under hans andra mandatperiod

Från 2018
Kinas president
Bildtext Xi Jinping på sin första anhalt under statsbesöket till Mellanöstern och Afrika.

Kinas president Xi Jinping är på väg på en runda utlandsbesök. Afrika är huvudmålet men på vägen stannar presidenten i Förenade Arabemiraten.

I Afrika kommer presidenten först att besöka Senegal var han landade under lördagen, för att sedan fortsätta till Rwanda, Sydafrika och Mauritius.

De kinesiska ledarna har haft för vana att tidigt under sina mandatperioder besöka kontinenten. Xi är inget undantag.

Besöket är hans första internationella besök efter att han blivit omvald, och Afrika var även hans första statsbesök efter att han första gången valdes till president 2013.

Kina är sedan länge Afrikas största handelspartner

Förhållandet mellan Kina och Afrika präglas först och främst av handel.

För ungefär tio år sedan gick Kina förbi USA som kontinentens största handelspartner. Den bilaterala handeln uppgick under rekordåret 2014 till 200 miljarder dollar.

För Kina är förhållandet till kontinenten viktigt. Afrika har råvaror som Kina behöver och de afrikanska staterna erbjuder ett pro-kinesiskt block inom FN.

Xi Jinpings detaljprogram är inte publicerat, men man vet är att han kommer medverka i ett möte mellan BRICS länderna. Mötet kommer att hållas i Sydafrika och den ryska presidenten Vladimir Putin kommer att närvara.

Långsiktiga investeringar

Vad gäller besöken till de afrikanska länderna är Rwanda och Senegal aningen oväntade. Länderna är ganska små och har tidigare inte varit så viktiga handelspartners för Kina.

Det spekuleras att Rwanda försöker inkluderas i det östafrikanska järnvägsnätet, vilket är en del av Kinas Belt and Road Initiative (Obor).

Obor kallas även för den nya sidenvägen och är ett enormt infrastrukturprojekt som Kina har inlett redan 2013.

Det primära målet för projektet är att öka handeln inom Asien, men även Asiens handel med andra delar av världen.

Projektet är allomfattande vad gäller infrastruktur. Vägar och järnväg planeras i Afrika, oljeledningar i Pakistan och vägar i Ryssland.

Det spekuleras att Kina planerar bygga en hamn i Senegal, för att på så sätt administrera en hamn i Atlanten.

Källor: CNN, South China Morning Post, The Guardian