Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel har evakuerat räddningskåren Vita hjälmarna från sydvästra Syrien - de ska få asyl i väst

Från 2018
Uppdaterad 22.07.2018 15:20.
Vita hjälmarna har arbetat under farliga och dramatiska omständigheter i Syrien - Spela upp på Arenan

Israel har evakuerat 422 medlemmar av den frivilliga räddningskåren Vita hjälmarna och deras familjer från Syrien till Jordanien. Enligt Jordanien ska de åka vidare till Kanada och Europa.

"På begäran av USA, Kanada och europeiska stater har Israel slutfört en humanitär insats för att rädda medlemmar av den syriska medborgarorganisationen ("Vita hjälmarna") med familjer", twittrade en talesman för Israels utrikesministerium på söndag morgon.

"De evakuerades från krigszonen i södra Syrien till ett grannland", fortsatte Emmanuel Nahshon.

Enligt den ursprungliga planen skulle totalt 800 personer evakueras, men bara 422 lyckades ta sig till gränsen mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna, de facto-gränsen mellan Israel och Syrien. Det rapporterar BBC.

Vita hjälmarna (eller Syriens civilförsvar) är en frivillig räddningskår som grundades 2013 och som varit verksam i rebellkontrollerade områden i Syrien sedan dess. Räddningsarbetarna brukar framför allt ta hand om sårade efter flygräder, artilleriattacker eller explosioner.

De ska vidare till Storbritannien, Kanada och Tyskland

Jordanien har bekräftat att man tagit emot hundratals syriska medborgare - medlemmar av räddningskåren och deras familjer och att man planerar att skicka dem vidare till Storbritannien, Kanada och Tyskland.

Enligt Jordanien är det FN som organiserar de här flyktingarnas resa via Jordanien och vidare.

"Regeringen gav tillståndet efter att Storbritannien, Tyskland och Kanada gjorde ett juridiskt bindande åtagande att omlokalisera dem inom en viss tidsram på grund av hotet mot deras liv", heter det i ett uttalande från den jordanska regeringen.

Jag efterlyste globalt ledarskap för att rädda de här hjältarna

Enligt Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland är det Kanada som, i nära samarbete med Storbritannien och Tyskland, har lett den här internationella insatsen för rädda de Vita hjälmarna och deras familjer.

"Vid ett utrikesministermöte i samband med Nato-toppmötet i Bryssel för en vecka sedan, så efterlyste jag globalt ledarskap för att stödja och rädda de här hjältarna", sade Freeland.

Syrien och Ryssland anklagar dem för kopplingar till jihadister

Med ryskt stöd inledde syriska regeringsstyrkor en stor offensiv mot rebellhållna områden i de södra provinserna Deraa och Quneitra i juni.

Offensiven börjar vara slutförd. Genom olika överenskommelser har man nu också börjat evakuera rebellkrigare och jihadistgrupper från Quneitra till rebellhållna områden i Idlib-provinsen i norr.

Quneitra gränsar till de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Och medan offensiven i söder pågått har många rebeller och civila flytt just till det här gränsområdet.

Karta över Syrien, Israel och Jordanien.
Bild: Yle/Google

Räddningskåren Vita hjälmarna har varit nominerad till Nobels fredspris och tilldelades 2016 års Right Livelihood Award, som också kallas det alternativa Nobelpriset.

Trots att de varit verksamma bara i rebellkontrollerade områden har de hävdat sin neutralitet i kriget i Syrien.

Den syriska regeringen och Ryssland anklagar organisationen för kopplingar till jihadister och räddningsarbetarna ligger illa till i områden som återerövras av syriska regeringsstyrkor.

Texten uppdaterades kl.15.20 med BBC:s uppgifter om att bara 422 personer evakuerats så här långt.

Källor: AFP, Reuters, BBC