Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Borgålöparen Kuivisto EM-klar också på 800 meter – diskusdrottningen Kämäräinen vill se positivare finländare

Från 2018
Uppdaterad 22.07.2018 16:56.
Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto dubbelmästare i Jyväskylä.
Bild: Lehtikuva

Målet: FM-guld. Resultatet: En överlägsen förstaplats – och dessutom klarad EM-gräns. Sara Kuivisto stod för ett panglopp på 800 meter på söndagen. Ett lopp, där hon inte ens själv visste hur hon skulle löpa. Jonna Julin tog silver med nytt personbästa.

Sara Kuivisto var redan klar för friidrotts-EM på 1500 meter men på söndagen såg Borgå Akilles-löparen till att spräcka EM-gränsen på också 800 meter. Segertiden på söndagen: 2.02,14.

– Det känns så otroligt bra. Jag kan inte ens förklara hur bra det känns. Det bästa var att klara gränsen hemma i Finland, säger Kuivisto efter loppet.

Kuivisto ville inte avslöja sin taktik före loppet. Orsaken: Hon visste inte ens själv hur hon skulle springa.

– Ärligt talat visste jag inte riktigt vad jag höll på med då loppet körde igång. Jag testade hur det kändes i benen och sprang enligt det. Jag kände på mig redan under uppvärmningen att det kan gå undan i dag, säger Kuivisto.

Det största tacket riktar Kuivisto till Aino Paunonen, som höll ett hårt tempo från start.

– Jag är jätteglad över att hon ville dra. För en gångs skull var det inte på mina axlar att hålla uppe tempot, säger Kuivisto.

IF Nykarlebynejdens Jonna Julin tog hand om silvret med pangtiden 2.05,20. Resultatet är ett nytt personbästa med två sekunders marginal och medaljen den första som senior på nya huvuddistansen 800 meter.

Lehikoinen nollade JVM-besvikelsen med pangtid och FM-guld

SFI-guld blev det också på damernas 400 meter häck där HIFK:s Viivi Lehikoinen tog hand om segern före Hilla Uusimäki från KU-58. Bronset gick till Nea Mattila, likaså från HIFK.

Lehikoinen klockade in 57,26, vilket är karriärens näst bästa tid och samtidigt årsbästa.

– Löpningen kändes jättebra, lätt till och med. Speciellt starten. Slutet gick sedan nästan av sig själv. Jag vet att jag ännu kan göra bättre av mig så det harmar så där passligt mycket, men jag är nöjd, säger Lehikoinen.

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Junior-VM i Tammerfors slutade för Lehikoinens del redan i semifinalerna, där hon var den första löparen att missa en plats i finalen. Det ledde till att Helsingforslöparen var passligt hungrig i Jyväskylä på söndagen.

– Resultatet harmade, trots att jag klarade EM-gränsen. Det var jättekul att komma hit efter JVM, säger Lehikoinen.

Hilla Uusimäki blev i sin tur åtta hundradelssekunder från EM-gränsen.

Kämäräinen vill sprida idrottsglädjen överallt

Damernas diskus hör till få grenar där Finland har full EM-trupp. Av dem missade Salla Sipponen i Jyväskylä och slutade nia, men Sanna Kämäräinen vann (56,96) och den färska junior-VM-tvåan Helena Leveelahti tog silver (52,43).

Mästaren Kämäräinen fick till sitt längsta kast sedan Sverigekampen 2015. Hennes senaste år har förstörts av svåra ryggbesvär och det var oklart om karriären alls skulle fortsätta.

Men nu är EM-sjuan från Zürich 2014 tillbaka på allvar.

Sanna Kämäräinen.
Bildtext Sanna Kämäräinen.
Bild: Tomi Hänninen

– Jag tvivlade länge och det allra viktigaste nu är att överhuvudtaget kunna kasta igen. När jag försiktigt började kasta i mars visste jag inte om ryggen håller, men nu står jag här och får göra det jag älskar, ler Kämäräinen som lärt sig mycket längs vägen.

– Om jag skulle få prata med unga Sanna skulle jag ge henne rådet att ta det lugnt ibland, det här är inte så allvarligt, slappna av. Nu klarar jag att av idrotta genom glädje och inspiration. Det är mindre tvång.

Kämäräinen hyllar publikens stöd och betonar hejaropens vikt i prestationen. Hon skulle gärna se samma också utanför sportplanen.

– Man borde få samma positiva stämning överallt, i hemmen, i skolor, på arbetsplatser. Det jag tycker är så fint i idrotten är att man lär sig att uppmuntra och stöda varandra. Det borde spridas överallt i vardagen!

Diskussion om artikeln