Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Nöjesparkerna lider av värmen, Özil hoppar av landslaget, Mr Cool svarar på kritiken mot den kontroversiella låten

Från 2018
Uppdaterad 23.07.2018 07:15.
Bild på fotbollsspelaren Mesut Özil.
Bildtext Mesut Özil väljer att sluta i det tyska fotbollslandslaget som 29-åring.
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Nationalparkerna förnyar sina säkerhetsanvisningar. Efter en olycka på en bro i Repovesi nationalpark där ingen till slut skadades, väljer Forststyrelsen nu att gå igenom säkerhetsanvisningar för utflyktsplatser i landet, berättar finska Yle Uutiset.

Nöjesparkerna lider av värmeböljan. Besökarantalet minskat med till och med en tredjedel i juli. Vattenparkerna njuter medan nöjesparkerna upplever att 30 grader är den magiska gränsen då folk väljer bort nöjesparker. Värmeböljan visar inte heller tecken på att avta, nu lovas 30 grader till hela nästa vecka.

Enligt en enkät som finska Yle Uutiset har gjort, vill finländarna att hela Finland ska vara befolkat. Det går emot tanken om att alla vill flytta till storstäderna. Folket i småbyarna hoppas på att alla tjänster inte stängs ner och flyttar till storstäderna.

Utrikes

Den tyska fotbollsspelaren Mesut Özil väljer att sluta i landslaget efter kritik. I våras poserade han i en bild tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och då började kritiken. Han säger nu att han är trött på att vara en syndabock, och riktar i sin tur kritik mot det tyska fotbollsförbundets ordförande Reinhard Grindel på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macrons tidigare säkerhetschef åtalas för misshandel. Förra veckan fick Alexandre Benala sparken som säkerhetschef efter att en video som visar då han misshandlade en demonstrant spred sig på sociala medier.

Anton Magnusson, också känd som Mr Cool, har nu uttalat sig för första gången efter kritikstormen mot hans låt ”Knulla barn”, berättar Sveriges television. Som att leva i South Park, säger han och syftar på moralpaniken som ofta skildras i den animerade serien.

Vädret:

Varmt väder i dag, regn- och åskskurar förekommer lokalt i norr. I landets södra och mellersta delar är det tämligen soligt med en temperatur på 25...29 grader. Svag eller måttlig vind omkring syd.