Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister beskriver Irans ledning som en maffia - Trump-administrationens kampanj mot Iran är igång

Från 2018
Uppdaterad 23.07.2018 08:51.
Iranier passerar en väggmålning med iranska martyrer och andliga ledare. Bilden tagen den 22 juli 2018 i Teheran.
Bildtext Iranier passerar en väggmålning med iranska martyrer och andliga ledare. Bilden tagen den 22 juli 2018 i Teheran.
Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Trump-administrationen har satt igång en kampanj för att underblåsa social oro i Iran. Utrikesminister Mike Pompeo har hållit ett tal riktat mot den iranska ledningen och president Trump ackompanjerar.

- Nivån av korruption och rikedom bland ledarna inom (den iranska) regimen visar att Iran styrs av något som mer liknar en maffia än en regering, sade Pompeo i ett tal i Kalifornien.

Publiken i Ronald Reagan Presidential Library bestod huvudsakligen av amerikaner med rötter i Iran.

Samtidigt berömde Pompeo det iranska folket som "inte tiger inför regeringens otaliga övergrepp".

- USA och president Trump kommer inte heller att tiga. I ljuset av protesterna och 40 år av tyranni, har jag ett budskap till det iranska folket: Förenta staterna hör er, Förenta staterna stödjer er. Förenta staterna är på er sida, sade Pompeo.

En arkivbild på Mike Pompeo då han deltog i Nato-toppmötet i Bryssel den 12 juli.
Bildtext En arkivbild på Mike Pompeo då han deltog i Nato-toppmötet i Bryssel den 12 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pompeo sade att USA nu sätter igång en diplomatisk och ekonomisk påtryckningskampanj för att strypa penningflödet till den iranska regimen - pengar som "den använder för att berika sig själv och för att stödja död och förstörelse".

Det ska ske genom att man återinför hårda sanktioner mot den iranska iranska energi- och banksektorn.

USA kommer nu - bland annat - att försöka se till att länder som importerar olja från Iran slutar göra det och att importen faller "så nära noll som möjligt" före den 4 november, enligt Pompeo.

Redan i går rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Trump-administrationen nu inleder en kampanj - både genom tal och på nätet - för att försöka underblåsa social oro i Iran och öka trycket mot den iranska ledningen.

Pompeo bekräftade att USA nu lanserar nätsidor, radio- och tv-sändningar på farsi som man hoppas ska nå en möjligast stor publik i Iran.

Hoten haglar

USA:s president Donald Trump ackompanjerade Pompeo på Twitter med nya hotelser - i versaler - riktade mot Irans president Hassan Rouhani.

"Hota aldrig någonsin USA igen, annars kommer du att drabbas av konsekvenser som inte många i historien har drabbats av förut", skrev Trump.

Retoriken mellan USA och Iran har hårdnat vecka för vecka sedan USA, trots europeiska protester, lämnade det internationella kärnteknikavtalet med Iran i maj.

Igår höll Irans president ett svavelosande tal riktat mot USA:s Iranpolitik.

Irans president Hassan Rouhani under ett besök i Österrike den 4 juli.
Bildtext Irans president Hassan Rouhani under ett besök i Österrike den 4 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rouhani varnade Trump för att "leka med lejonets svans".

- Det skulle bara leda till att du får ångra det för evigt, sade Rouhani.

Han upprepade att Iran kan stänga av det strategiskt viktiga Hormuzsundet, världens mest trafikerade oljerutt, mellan Iran och den Arabiska halvöns nordkust.

Rouhani sade också att om USA ger sig in i ett krig med Iran så skulle det bli "alla krigens moder".

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln