Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Intresset för kompislägenheter i Helsingfors är lågt - nu försöker Hoas locka med tillgång till elbil

Från 2018
Studentbostäder i Helsingfors
Bildtext Kompislägenheter lockar inte studerande inom Hoas.
Bild: Yle

Nu ska studerande i Helsingfors få tillgång till gratis bilpool. Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas försöker locka invånare till kompislägenheter med elbilar.

Pilotprojektet med bilpool inleds under hösten på områden som främst består av kompislägenheter. Till en början berörs tre bostadsområden.

- I det första skedet av pilotprojektet kör vi igång i mindre skala och följer sedan med hurdan respons vi får och hurdan efterfrågan det är på bilarna, berättar Tommi Ora som är innovations- och varumärkeschef på Hoas.

Detaljerna klara före oktober

Exakt vilka som får gratis bilpool klarnar senare på hösten. För tillfället förhandlar Hoas om bilarnas laddningsstationer.

- Om försöket ger goda resultat kommer vi säkert att utvidga servicen inom Hoas kompisboende, lovar Ora.

Intresset för kompislägenheter är litet

Hoas väntar sig ungefär 10 000 ansökningar i höst varav mindre än en tiondel är för en kompislägenhet. Stiftelsen har ungefär 2 000 kompislägenheter där 6 000 invånare bor. Totalt har Hoas ungefär 18 000 invånare.

Svårt att bygga om

Stiftelsen har i planerna att omvandla kompislägenheter till ettor eller små tvåor i mån av möjlighet, men ibland är det svårt att utföra.

- Många av de här bostäderna är till konstruktionen sådana att det inte är speciellt lätt eller kostnadseffektivt att bygga om dem, säger Tommi Ora.

Artikeln "Hoas houkuttelee asukkaita soluasuntoihin yhteiskäyttöautoilla" har ursprungligen skrivits av Salla Vuolteenaho

Diskussion om artikeln