Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Påverkar Ferrarichefens hälsotillstånd Räikkönens kontraktsförhandlingar? – Experten: ”Nu är det Arrivabene som får bestämma”

Från 2018
Uppdaterad 23.07.2018 12:20.
Kimi Räikkönen i Österrike inför F1-loppet i Spielberg.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: All Over Press

Hälsotillståndet har hastigt försämrats för Ferrarichefen Sergio Marchionne som ligger på sjukhus efter en operation. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens menar att Marchionne skulle ha fått vara med och bestämma vid kontraktsförhandlingar men nu faller allt ansvar på Maurizio Arrivabene.

I lördags gick Ferrari och Fiat ut med att chefen Sergio Marchionne tvingats kliva av sitt arbete. Marchionne har drabbats av komplikationer i samband med en axeloperation som han genomgick i slutet av juni.

I rollen som chef för Ferrari har Marchionne ersatts av John Elkann och enligt vissa medieuppgifter kommer Marchionne aldrig att återvända till sitt jobb.

– Tillståndet är synnerligen allvarligt och enligt vissa är det tyvärr bara en tidsfråga för honom. Jag tror inte hans hälsotillstånd kommer att påverka något den här säsongen men det är svårare att säga om framtiden.

– Allt är bestämt den här säsongen med budget men diskussionerna kommer att gå under hösten och vintern, säger Yle Sportens f1-expert Fredrik af Petersens.

Efter söndagens tävling i Hockenheim gick Kimi Räikkönen ut och kommenterade Marchionnes hälsotillstånd.

– Jag kan bara hoppas på det bästa både för honom och hans familj. Trots allt som sagts så har jag alltid haft ett bra förhållande med honom, säger Räikkönen enligt webbplatsen Motori Online.

Kimi Räikkönen, 2018.
Bildtext Kimi Räikkönens kontrakt med Ferrari går ut efter den här säsongen.
Bild: XPB Images / All Over Press

Får Räikkönen nytt kontrakt?

Frågan är hur Marchionnes hälsotillstånd kommer att påverka Kimi Räikkönens framtid i stallet. Räikkönen sitter på ett utgående kontrakt och den senaste tiden har det spekulerats mycket i att han kommer att ersättas av Charles Leclerc nästa säsong.

– Till syvende och sist är det stallchefen Maurizio Arrivabene som bestämmer vilka förare som han vill ha. Om Marchionne varit frisk så skulle han kanske fått vara med och bestämma. Nu blir det Arrivabene som får bestämma.

– Får Kimi stanna kvar? Ingen aning. Han har imponerat de senaste loppen och så som han har kört har han visat att han är en racerförare ut i fingerspetsarna. Jag tror man tänker som så att Charles Leclerc inte är någon dålig förare men att han kanske ska vara kvar i Sauber ett år till så han riktigt lär sig och sedan 2020 flytta över till Ferrari, säger af Petersens.

Kimi Räikkönen i samtal med Maurizio Arrivabene och Sergio Marchionne.
Bild: xpbimages.com/All Over Press

Lugnare framtid för Liberty Media

Enligt vissa rykten får Ferrari en historisk bonus på runt 100 miljoner dollar för att tävla i formel 1. Marchionne har tidigare hävdat att om stallet inte får behålla de pengarna i framtiden samt om de nya reglerna som kommer 2021 inte passar Ferrari så kommer man att dra sig ur formel 1.

– Det kanske blir lite lugnare på den fronten nu. Det var kanske också mer snack inför kulisserna och för att hota ägarna Liberty Media.

– Jag tror inte de nya cheferna kommer att följa det spåret och man kommer att förhandla fram ett kontrakt som alla är nöjda med, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln