Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dusch, tvättmöjligheter och ett ställe att slänga soporna – det här vill båtägare ha när de kommer till gästhamnar i skärgården

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 10:02.
Vy över gästhamnen och hotellet i Pargas.
Bildtext Inre "bassängen" vid Pargas gästhamn är skyddad i alla väderstreck, vilket uppskattades förra året då vädret var ganska dåligt, säger Kjell Gustafsson som driver Pargas gästhamn.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Juli månad är högsäsong för gästhamnarna, men den starka solen skrämmer bort en del kunder, säger Kjell Gustafsson som driver Pargas gästhamn. Men han trivs ändå med det vackra vädret, eftersom alla då är på gott humör.

Pargas gästhamn har den fördelen att den ligger mitt i centrum och alltså har nära till både restauranger, matbutiker och affärer.

Även de båtägare som Yle Åboland talat med uppskattar den service som finns vid Pargas gästhamn och andra gästhamnar i Åboland.

Det viktigaste är nog de här soptunnorna och att det finns septitömning. Förstås är en liten butik också alltid bra om det finns nära till hands

― Kira Lindahl från Helsingfors, som för första gången besöker Pargas gästhamn.

"Bastu och dusch, det är det viktigaste"

Åbobon Kari Jurvonen sitter tillsammans med Riitta Iiskola och äter frukost på bryggan vid Pargas gästhamn.

Han har besökt många gästhamnar, men tycker mest om de som är nära fastlandet och inte så långt ute i skärgården.

Riitta Iiskola och Kari Juvonen sitter på bryggan i Pargas gästhamn.
Bildtext Kari Juvonen tycker om att vara ute på sjön: "Det är lungt och jag har en långsam båt som passar bra för mig som är pensionär".
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Vilken service behövs vid en gästhamn?

– Jag förväntar mig nog bara det här vanliga som brukar finnas vid gästhamnar; bastu, dusch, de är det viktigaste. Och om det finns en butik i närheten är det bra.

"Båtfolk är vänliga och hjälper varandra"

En annan typ av service som brukar finnas vid större gästhamnar är att en anställd hjälper till att förtöja båtarna som kommer in.

Det här har man ändå inte möjlighet till vid Pargas gästhamn, säger Kjell Gustafsson, som driver den.

– Då vi ser att någon kommer så jo, men det är en så liten hamn att man kan inte ha någon anställd enbart för att ta emot gäster, utan den som hinner och ser när folk kommer hjälper till.

Men det bekymrar inte Jurvonen det minsta.

– Oftast är båtfolk så vänliga att om de befinner sig på land och ser någon komma, så hjälper de att sätta fast båten. Och finns det inte någon så får man sköta det själv helt enkelt.

Seija Lindeberg sitter på bryggan vid gästhamnen i Pargas.
Bildtext Seija Lindberg besöker Pargas varje år, och tycker om Pargas gästhamn, men skulle önska att de hade en lite större bastu.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

"Viktigt att det finns lämpliga toalettutrymmen och möjlighet att få vatten"

En annan båtfarare som Yle Åboland talade med är Seija Lindberg som med sitt gäng befunnit sig i Pargas på semesterresa redan i tre veckor.

Vad för typ av service tycker du är viktigt att det finns i en gästhamn?

– Vid gästhamnar är det viktigt att det finns bra ställen att lägga fast båten vid, att det finns lämpliga toalettutrymmen, dusch och självklart också möjlighet att få vatten.

Och allt det här finns nog i princip i Pargas gästhamn tycker Lindberg, men önskar att bastun skulle vara lite större.

"Det är en fin gest om man får hjälp när man kommer till gästhamnen"

För Kira Lindahl är det första gången hon besöker Pargas gästhamn.

Kjell Gustafsson hjälpte till att förtöja båten när hon och mannen kom, vilket Lindahl uppskattade.

– Yes, super, jag uppskattar det hemskt mycket. Jag tycker alltid det är bra att få hjälp när man kommer. Många behöver det kanske inte, men jag tycker alltid det är jätteroligt. Det är en fin gest om inte annat.

Kira Lindahl står vid havet.
Bildtext "Det finns fruktansvärt mycket båtar nu för tiden på sjön, men jag har inget att klaga på, folk uppför sig bra", säger Kira Lindahl som besöker Pargas gästhamn för första gången.

Vad tycker du då är viktigast att det finns i en gästhamn?

– Det viktigaste är nog de här soptunnorna och att det finns septitömning. Förstås är en liten butik också alltid bra om det finns nära till hands. Det är det jag tycker är viktigast.

Helheten och renligheten uppskattas mest

Kjell Gustafsson, som driver Pargas gästhamn, säger att gästhamnen har det mesta som båtgästerna behöver.

– Här finns tvättmöjligheter, septitömning, bränsle och avfallssortering, mat och drycker.

Enligt Gustafsson är det helheten och renligheten som uppskattas mest, men även att den inre bassängen är skyddad i alla väderstreck.

– Så till exempel förra året när det var dåligt väder kom många in hit till skyddshamnen och fick sova lite också.

Kjell Gustafsson sitter utanför gästhamnsbyggnaden i Pargas.
Bildtext Lite för mycket av det goda, tycker Kjell Gustafsson då har får frågan om vad han tycker om vädret.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Många båtägare vill förtöja båten med sidan till

På gästhamnars hemsidor finns ofta all info som behövs, men om någon ringer in till Pargas gästhamn är frågorna oftast om det finns plats och hur man ska förtöja båten, säger Gustafsson.

– Många vill lägga med sidan till och vi har egentligen inte sådana platser, men det är klart, finns det rum får man också lägga sidan till.

Många glömmer också att betala när man kommer till gästhamnen, påpekar Gustafsson, men säger att de flesta nog ändå kommer ihåg.

Närbild av gästhamnsskylten i Pargas.
Bildtext Planer finns att bygga en helt ny gästhamn, men någon tidtabell finns inte ännu, säger Kjell Gustafsson.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

"Kan förstå att det förargar om främmande människor trampar i båtarna"

På sociala medier finns det också många diskussioner om de här med att förtöja båten vid en annan båt, ifall gästhamnen skulle vara full.

Vissa anser att det är bra och andra vill ha sin båt ifred.

Det är lyckligtvis inget problem som Gustafsson säger att Pargas gästhamn har, men förstår att människor kan bli irriterade.

– Jag kan förstå att det kan förarga och irritera den som är längst in, att främmande människor trampar i båtarna och smutsar ner.

Kira Lindahl är däremot helt övertygad om att det är en bra sak.

– Jag tycker det är jättefint att man kan vara i rad ifall det händer någonting, en konsert eller liknande, att folk godkänner att man landar bredvid varandra. Så ska det vara.