Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Människor verkar ha tagit brandvarningarna på allvar – få utryckningar i skärgården i år

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 23:15.
Sture Holmström med en orange hjälm i handen framför en brandbil.
Bildtext Sture Holmström är nöjd med de få utryckningarna i år.
Bild: Amanda Vikman/YLE

I Pyhäranta brann ca 70 hektar skog under förra veckoslutet, men man lyckades begränsa och slutligen stoppa brandens framfart. Tacksamt nog har brandkårerna i Finland haft en lugn start på sommaren.

– Jag vet inte vad det är, men den här sommaren har vi bara haft tre utryckningar. Inte en enda gång har vi ens behövt dra fram slang, säger en nöjd Peter Fihlman vid Hitis FBK.

Likadant låter det när Yle Åboland ringer upp Anna-Marlene Söderlund, ungdomsledare vid Houtskärs FBK.

Brasa
Bildtext Bränderna har varit få, men fortsatt aktsamhet önskas.
Bild: Yle/Nina Bergman

– En period tror jag att det var fem utryckningar på fem dagar. En annan gång var brandkåren också ute på ett lite längre släckningsarbete, men inte så mycket mer egentligen, säger hon.

Folk verkar ta varningarna på allvar

Vid Kimito frivilliga brandkår är man också nöjd med läget. Kårchef Sture Holmström säger att man har färre utryckningar hittills i år än normalt.

- Hittills i år har det varit drygt 40 utryckningar men de senaste månaderna har vi klarat oss med ungefär 10 utryckningar. På det viset är det bra trots torkan, säger han.

Enligt Holmström har det varit färre gräsbränder än vanligt vilket är ett gott tecken då det visar att folk verkar vara försiktiga. Det brukar bli över 80 utryckningar på ett helt år för Kimito FBK så man ligger under snittet just nu.

Sture Holmström pekar på en karta över Kimitoön.
Bildtext För att inte slösa på dricksvatten hämtas släckningsvatten från närliggande träsk eller havet.
Bild: Amanda Vikman/YLE

– Man får grilla i fasta grillar med skorsten, men jag rekommenderar inte att man över huvud taget grillar med ved som orsakar gnistor just nu, säger han.

Gammal grillkol kan ligga och pyra länge. Sture Holmström rekommenderar att man börjar med att tömma askan före man börjar grilla i stället för efteråt även om det är många dagar sedan man har grillat.

Förbjudet i lag att elda om det råder varning för skogsbrand

Om man ser någon som gör upp eld eller grillar när det råder eldningsförbud anser Holmström att man med all rätt sakligt kan säga ifrån i fall någon eldar ändå.

– Det kan ju vara någon utlänning som inte vet att det är förbjudet att elda. Är det varning för skogsbrand så är det förbjudet i lag att göra upp öppen eld, man kan alltid ringa efter hjälp. Brandkåren har skyldighet att släcka då det råder varning, säger Holmström.

I nyheterna och på väderlekssajter kan man själv hålla koll på var det råder varning för skogsbrand för tillfället.

- Vad ska man göra om olyckan är framme och det börjar brinna?

– I förebyggande syfte ska man alltid ha med sig någon form av släckningsutrustning, en hink med vatten eller så. Man ska försöka släcka så fort som möjligt. Man kan alltid ringa oss för säkerhets skull även om man tycker att man har fått elden släckt, säger han.

Korrigering 24.7 kl 23:15. Branden i Pyhäranta omfattade ca 70 hektar och inte 100 som det stod tidigare.

Diskussion om artikeln