Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyska fotbollsförbundet skjuter ner Özils anklagelser – också Merkel tvingades ta ställning till skandalkommentarerna

Från 2018
Mesut Özil.
Bildtext Mesut Özil har gjort sitt i det tyska fotbollslandslaget.
Bild: Facundo Arrizabalaga / EPA-EFE / All Over Press

Jag är tysk när vi vinner, men en invandrare när vi förlorar, konstaterade Mesut Özil då han tackade för sig i det tyska fotbollslandslaget. Kommentarerna slog ner som en bomb i Tyskland, där fotbollsförbundet nekar att det förekommit rasism från deras håll.

Det var sent på söndagskvällen som Mesut Özil plötsligt meddelade att han spelat klart i det tyska landslaget.

I en lång utläggning på sociala medier uppgav Özil att han utsatts för rasism både från den tyska fotbollspublikens håll – men också av det tyska fotbollsförbundet.

– Jag tänker inte acceptera rollen som syndabock på grund av ordförandens inkompetens och att han inte kan sköta sitt jobb. I Grindels och hans supportrars ögon är tysk när vi vinner men en invandrare när vi förlorar. Det sätt som jag har behandlats av förbundet gör att jag inte längre vill spela för Tyskland, skrev Özil.

Det tyska fotbollsförbundet blånekar att de skulle ha gjort sig skyldiga till rasism. I ett utlåtande säger förbundet att man tvärtom bidragit stort till integrationsarbetet i landet.

– Det finns ingen koppling mellan förbundet och rasism … Förbundet har varit väldigt involverat i integrationsarbetet i Tyskland i flera års tid, skriver DFB enligt bland andra BBC.

Förbundskanslern Merkel "uppskattar Özils insatser"

Men samtidigt beklagar man att Özil känt sig utsatt.

– Det är beklagligt att Özil kände att han inte fick tillräckligt med stöd från vår sida då han attackerades rasistiskt. Det är tråkigt att han väljer att lämna landslaget, skriver förbundet.

Flera tyska toppolitiker tog också ställning till polemiken under måndagen.

– Förbundskanslern uppskattar Özils insatser. Han är en fantastisk fotbollsspelare, som gett landslaget otroligt mycket, kommenterar Angela Merkel via sin talesperson enligt AFP.

Angela Merkel 9.1.2016 på en presskonferens om hårdare utvisningsregler
Bildtext Angela Merkel.
Bild: EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

– Det borde ringa varningsklockor då en stor tysk fotbollsprofil som Özil inte längre känner sig stödd av varken landet eller förbundet, säger i sin tur justitieministern Katarina Barley.

Kritiken: "Han har spelat skit i flera år"

Många kritiserar också öppet Özil. Bayern Münchens klubbpresident Uli Hoeness tar fram storsågen då den tyska tidningen Sportbild ber honom kommentera Özils utspel.

– Alltid när vi har mött Arsenal spelade vi över honom för att vi visste att han var den svaga punkten. Hans 35 miljoner ”följare-grabbar”, som naturligtvis inte finns i den verkliga världen, tycker att han spelat fantastiskt när han bara hittar fram med en crossboll till rätt adress, säger Hoeness.

Uli Hoeness.
Bildtext Uli Hoeness.
Bild: Daniel Kopatsch / EPA-EFE / All Over Press

– Utvecklingen i det här landet är en katastrof. Man måste återigen reducera det till vad det är: sport. Sportsligt har Özil inte haft något att hämta i landslaget på flera år, fortsätter han.

Det var framförallt en bild där Özil poserade tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som gav upphov till de rasistiska attackerna före och under fotbolls-VM. I Turkiet tog man också emot nyheten som ett glädjebesked.

– Jag vill gratulera Özil, som nu gjorde det snyggaste målet mot fasiscmviruset, säger Turkiets justitieminister Abdulhamit Gül enligt AFP.

Källor: AFP, BBC, Sportbild