Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unga i Borgå gillar gratis preventivmedel: ”Bra för dem som inte annars har råd”

Från 2018
Sofia Hietala
Bildtext Sofia Hietala är glad över att preventivmedlen är gratis.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Från och med april i år har det varit gratis för personer under 25 att skaffa preventivmedel i Borgå. Konceptet har tagits väl emot av både hälsovården och av ungdomarna själva.

Sofia Hietala, 22, väntar på att få komma in till hälsovårdaren på preventivrådgvningen i Näse i Borgå. Hon är glad över att preventivmedlen numera är gratis för alla under 25.

- Det ger en möjlighet för alla som vill ha att skaffa preventivmedel. Det finns unga som inte har råd med preventivmedel eller som inte vågar fråga sina föräldrar så det är bra att alla nu har möjlighet att hämta dem gratis härifrån.

Hietala jobbar själv inom hälsovården och det är via jobbet som hon har fått veta att preventivmedlen blivit gratis. Hon har sedan fört vidare nyheten till sina kompisar varav många redan utnyttjat den nya möjligheten.

Det är främst flickor som hämtar gratis preventivmedel, något som också Hietala har märkt bland sina egna vänner

- Jag känner nog inte till att en enda av mina pojkkompisar skulle hämta preventivmedel. Jag tror inte att många pojkar ens förstår att de också kan komma hit, säger Hietala.

P-piller populärast

Enligt hälsovårdare Maija Laurén stämmer det här väl överens med hur det ser ut på preventivrådgivningen. De flesta patienterna är flickor som vill börja med p-piller.

Men det är inte endast för att förebygga graviditet som flickorna söker p-piller enligt Laurén.

- Många flickor som till exempel har kraftig mensvärk vill börja med p-piller.

Liksom Hietala tycker Laurén att konceptet med gratis preventivmedel är ett lyckat koncept. Flickorna har nu möjlighet att börja använda preventivmedel som de tidigare ansåg vara för dyra, som till exempel spiral.

Ungdomarna kunde bli bättre på att skydda sig

Men alla problem löses inte enbart genom att preventivmedlen blir gratis. Målet med gratis preventivmedel är att minska på tonårsgraviditeter, könssjukdomar och aborter.

Laurén tycker att ungdomarna kunde bli bättre på att lära sig använda preventivmedlen.

- Klamydia vet jag nog att fortfarande är ett problem bland ungdomar. De måste ju använda kondom också, det hjälper inte att de bara använder p-piller, säger Laurén.

Hälsovårdare Maija Laurén
Bildtext Hälsovårdare Maija Laurén.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

När det gäller aborter säger Laurén att det är svårt att säga om antalet har minskat när hon inte har någon statistik till hands vid intervjutillfället. Hon säger ändå att det i Borgå överlag utförs ganska få aborter.

- Men jag tror och hoppas att vi nästa år inte har några aborter alls här, säger Laurén.

Diskussion om artikeln