Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De springer över klippor och simmar över hav – swimrun är den nya motionstrenden

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 09:30.
Tre män med våtdräkt står på klippor i Kristinestads skärgård.
Bildtext Petter Bodman (t.v.), Robin Grindgärds och Henrik Ådjers har alla fastnat för motionsformen swimrun.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Den nya modeflugan inom motion är swimrun. En enkel motionsform där man får vara ett med naturen. Därför valde också tre Kristinestadsbördiga killar att testa på grenen.

Petter Bodman, Henrik Ådjers och Robin Grindgärds har alla fastnat för den nya motionstrenden swimrun. En motionsform som går ut på att simma och springa i naturen.

Om man vill förenkla det hela kan man säga att då det kommer land emot så springer man och när havet står framför en så simmar man.

- Man är ju ute efter den här naturupplevelsen och det är trevligt att träna tillsammans. När man är här i Kristinestad så vill man ha något att sysselsätta sig med och en motionsform som det här är ju hur trevligt som helst, konstaterar Grindgärds.

Är gemenskapen viktig när man håller på med swimrun?

- Ja, det tycker jag. Man pushar varandra och man har trevligt tillsammans. Man får dela upplevelsen med någon och det tycker jag är viktigt. Det ger så mycket mer då, säger Grindgärds.

- I tävlingar så är vi en grupp och alla hejar på varandra, det känns som vi är en jättestor familj, konstaterar i sin tur Ådjers.

Mer motion än tävling

Swimrun fick sin början i Sverige i början av 2000-talet, men börjar nu också få fotfäste i Finland. Årligen ordnas också tävlingar i grenen, bland annat Solvalla Swimrun, som var den första tävlingen att ordnas i Finland.

En man med våtdräkt simmar i havet.
Bildtext Petter Bodman på träningspass i havet.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Trots att Kristinestadskillarna är tävlingsinriktade och de har deltagit i några tävlingar, håller de på med swimrun mera som en tränings- och motionsform.

- Vi gör nog det här bara för egen skojs skull och för att få vara med och uppleva naturen. Inte har vi några större aspirationer på att bli finska mästare, säger Bodman.

Men Bodman medger ändå att de inte är ute för att beundra vyerna. Då de tränar så tränar de.

- När man startar så växer djävulshornen ut och man tänker att nu ska vi ge järnet. Kanske man kommer upp ur vattnet och tänker i två sekunder att oj, det här var fint och så far man vidare.

- Som familjefar måste man passa på när man får den här timmen eller två att träna, så då ska man ge järnet.

Tre män simmar i havet.
Bildtext Trion tycker att det ger mycket att träna tillsammans.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Alla tre har någon sorts motionsbakgrund och Bodman har till exempel hållit på med triathlon. Steget till swimrun var därmed inte så stort, trots ett litet handikapp.

- Cykling och simning är det jag tycker bäst om och löpningen är ett nödvändigt ont för min del, men om man ska hålla på med swimrun så har man inget annat val.

Bra semestersyssla

Trots att alla tre har sina rötter i Kristinestad, är det bara Ådjers som fortfarande bor i staden. Grindgärds bor i Sverige och Bodman i Norge. Men nu när de vistas i Kristinestad passar de på att träna tillsammans.

- Tillsammans tränar vi kanske en eller ett par gånger i veckan här under sommaren. Jag bor själv i Norge, så jag är här bara på semester, säger Bodman.

En man iklädd våtdräkt tar sig upp ur havet längs med klippor. Två andra män väntar på sin tur.
Bildtext Swimrun kombinerar simning och löpning med naturupplevelse.
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Annars tränar vi på olika håll. Jag håller till med ett swimrungäng i Oslo, som tränar där en gång i veckan.

Få utövare

Än så länge är det här en nisch inom en liten umgängeskrets, åtminstone i Kristinestad.

- Vi är bara en liten grupp, så vi har ingen förening. I Finland är swimrun ganska litet ännu, så vi håller på i grupp och har roligt tillsammans, säger Ådjers.

- Vi har varit fyra-fem stycken på träningar, men vi hoppas att det kommer flera med. Många har varit intresserade och har frågat på staden att vad är det här egentligen.

Då det gäller utrustning så krävs det inte så mycket och då man väl börjat med swimrun är det en relativt billig motionsform.

- Ett par löparskor och kanske man får låna en våtdräkt av någon första gången man är ut och det behövs inte mycket mer utrustning än det. De allra flesta har säkert ett par simglasögon liggandes någonstans hemma, säger Grindgärds.

- Det är det som är så fint med det här. Det kostar lite i början men sedan har man hela naturen för sig och det finns det gott om här i Kristinestad, så det är bara att gå ut och njuta.

Tre män iklädda våtdräkter står på klippor i Kristinestads skärgård.
Bildtext Nöjda efter träning.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Än finns det flera fina sommardagar kvar då solen skiner och vattnet är varmt, så killarna rekommenderar att fler kommer och provar, så väl unga som äldre, kvinnor och män.

- Det är bara att hänga med och prova. Vi kan låna ut våtdräkter så kom och kolla först vad det här är, säger Ådjers.