Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fallet med miljonbedragaren vid Helsingfors utbildningsverk går till åtalsprövning – Polisen: Korruptionsbrott av den här kalibern är sällsynt i Finland

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 14:18.
Händer vid tangentbord.
Bildtext Illustrerande bild.
Bild: HASSINEN

Den före detta chefen misstänks ha beställt IT-utrustning för 9 miljoner euro och sålt apparaterna vidare. Också andra personer i ledande ställning vid utbildninsgverket misstänks för tjänstebrott och förskingring.

Polisen är nu klar med sin utredning gällande den stora korruptionshärvan vid Helsingfors utbildningsverk.

I förundersökningen har det klarnat att utbildningsverkets dåvarande datachef beställt IT-utrustning för 9 miljoner euro under 2006-2016.

Utrustningen har aldrig levererats till utbildningsverket utan sålts vidare till privatpersoner runtom i Finland.

Den före detta datachefen misstänks för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning.

– Det misstänkta dådet har varit möjligt att genomföra eftersom den misstänkta haft en chefsposition och därför haft stora anskaffningsrättigheter. Dessutom har hen utnyttjat sin höga ställning för att dölja sina dåd, säger Urpo Mäkelä som är förundersökningsledare vid Helsingforspolisen.

Varuleverantörer misstänks också

Polisen misstänker att några personer har förmedlat apparaterna till köpare. Det har främst varit frågan om datorer, telefoner, underhållningselektronik och andra IT-apparater. IT-utrustningen har beställts från flera olika leverantörer.

En varuleverantör misstänks för grovt bedrägeri. Fem personer som har förmedlar apparater misstänks för grovt häleri eller medhjälp till grovt bedrägeri. En person misstänks också för grov penningtvätt.

Enligt utredningsledare Urpo Mäkelä är fallet sällsynt omfattande.

– Här är anmärkningsvärda brottsskador och den misstänkta har haft en hög position som stadens tjänsteman. När det handlar om ett sådant här korruptionsbrott så är det i Finland ganska sällsynt.

66 personer förhördes

Också fyra andra personer med chefsposition misstänks för tjänstebrott, och två av dem misstänks också för förskingring.

Enligt Urpo Mäkelä är de andra misstänkta eftersom datachefens agerande kunde fortsätta i tio år utan att någon reagerade.

I förundersökningen framkommer också att apparater har införskaffats mot stadens egna regler.

Polisen har också hittat apparater som egentligen införskaffats till utbildningsverket hos arbetstagare. Därför misstänks totalt 16 före detta och nuvarande arbetstagare vid utbildningsverket för bedrägeri och förskingring.

Av den 9 miljoner euro stora brottsvinsten har polisen fått tillbaka 900 000 euro under förundersökningen. Polisen har återlämnat apparater värda 340 000 euro till utbildningsverket.

66 personer förhördes i samband med förundersökningen.

Artikeln baserar sig delvis på Helsingin opetusviraston ex-päällikön laaja korruptiotutkinta syyteharkintaan – Myös viraston esimiehiä epäillään virka- ja kavallusrikoksista.

Diskussion om artikeln