Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals döda och saknade när damm kollapsade i Laos

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 13:44.
Räddningsmanskap i Laos försöker evakuera och rädda överlevande som hotas av vattenmasor
Bildtext Räddningsmanskap i Laos försöker evakuera och rädda överlevande som hotas av vattenmasor
Bild: EPA-EFE/ABC LAOS NEWS

Flera hundra människor saknas och befaras ha omkommit i sydöstra Laos efter att en nybyggd damm brast sent i går kväll lokal tid.

Olyckan i den ännu ofärdiga dammen utlöste fem miljarder kubikmeter vatten som svepte över samhällen i provinsen Attapeu som ligger vid gränsen till Kambodja.

Fem miljarder kubikmeter motsvarar vattenmängden i två miljoner olympiska simbassänger.

Olyckan krävde flera människoliv och flera hundra människor saknas, enligt enpartistaten Laos officiella nyhetsbyrå, som inte anger fler detaljer.

Lokala medier uppger att omfattande områden översvämmades och myndigheterna har nu levererat båtar till drabbade områden för att evakuera och leta efter överlevande.

- Vi har tills vidare ingen information om hur många som omkom och exakt hur många som saknas, medger en anonym tjänsteman i det drabbade distriktet.

Bolaget som bygger dammen säger att olyckan orsakades av häftiga regn och översvämningar och att man hjälper till i räddningsarbetet.

- Vi har räddningsmanskap som försöker evakuera och rädda bybor nära dammen, säger byggbolaget SK Engineering & Construction ett utttalande.

Flera hundra människor saknas efter att en ofärdig damm kollapsade i sydöstra Laos
Bildtext Flera hundra människor saknas efter att en ofärdig damm kollapsade i sydöstra Laos
Bild: EPA-EFE/ABC LAOS NEWS

Stor hårt kritiserade dammprojekt

Den officiella nyhetsbyrån skriver i sin korta nyhetsrapport "att flera människor omkom och hundratals saknas efter olyckan."

Räddningsarbetet försvåras av att telefonlinjerna är brutna och mobiltelefoner är oanvändbara i det översvämmade distriktet.

Bygget av olycksdammen Xepian-Xe Nam Noy började år 2012, med finansiering från Thailand, Sydkorea och Laos.

Dammen ingår i ett stort vattenkraftsprojekt som kostar drygt en miljard euro och den skulle officiellt öppnas nästa år, år 2019.

Hela byggprojektet består av en serie dammar längs tre olika floder i södra Laos.

Det är Thailand som gagnas mest av dammarna eftersom drygt 90 procent av den producerade elektriciteten levereras till Laos stora grannland.

Laos enväldiga regering hoppas att det lilla landet blir "Sydostasiens batteri", men miljöaktivister har i åratal varnat för risken för storolyckor och enorma miljöskador när Laos satsar på stora vattenkraftsbyggen längs Mekongfloden och dess bifloder.

Laos har redan tio fungerande dammar och man planerar att bygga ytterligare ett tjugotal dammar.

Vietnam och Kambodja har varit ytterst kritiska mot Laos planer eftersom deras egen vattenförsörjning och ekologi hotas av dessa miljardprojekt.

Laos brukar noga sopa dammolyckor under mattan, men denna gång är det omöjligt på grund av olyckans omfattning.