Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vbl: Vasaföretagares egendom frystes – misstänks för skattefusk kring Onecoin

Från 2018
OneCoins huvudkontor i Sofia, Bulgarien.
Bildtext Man uppskattar att ungefär 20 000 finländare har satsat pengar i kryptovalutan OneCoin som var populär under 2014–2016 (arkivbild).
Bild: Capital/Tsvetelina Belutova

En 55-årig Vasabo som handlat med kryptovalutan Onecoin misstänks för grovt skattebedrägeri. Utsökningsverket har fryst hans egendom.

På torsdagen förra veckan verkställde Österbottens tingsrätt ett kvarstadsbeslut som innebär att mannens tillgångar värda 179 000 euro frystes.

Mannen som drivit företag i Vasaregionen har också varit verksam inom Onecoin och det är inom den verksamheten som man misstänker att brott begåtts.

Polisen fick upp ögonen för mannen sedan det inkommit en begäran om förundersökning. Om det var skatteverket eller en privatperson som gjorde anmälan vill polisen inte säga.

Misstankarna grundar sig i en summa pengar som fanns på mannens konto, pengar som han inte skattat för.

Mannen motsatte sig inte yrkandet eller beslutet om kvarstad men hävdar att pengarna inte var hans, utan att han uppehöll pengarna på sitt konto för en annan, mindrebemedlad persons räkning.

Under 2014–2016 var Onecoin som mest populärt och många österbottningar lockades att satsa pengar i förhoppning om att bli rika.

Företagaren är den tredje personen som misstänks för grovt skattebedrägeri i anslutning till Onecoin.

Man uppskattar att ungefär 20 000 finländare satsat pengar i kryptovalutan som skulle slå ut Bitcoin. Diskussionen om Onecoin är ett pyramidspel har gått het och i Tyskland är kryptovalutan förbjuden.

Diskussion om artikeln