Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel sköt ner syriskt plan som lär ha kränkt landets luftrum över Golan

Från 2018
Uppdaterad 24.07.2018 17:55.
En anti missil missil.
Bildtext Israel avfyrade två Patriot luftvärnsmissiler mot ett syriskt jaktplan som enligt israelerna kränkte landets luftrum
Bild: AFP / Lehtikuva

Israel säger sig ha skjutit ner ett syriskt jaktplan som kränkte Israels luftrum över Golanhöjderna.

Israelerna uppger att de avfyrade två amerikanska Patriot-luftvärnsmissiler då det syriska planet befann sig två kilometer inne på israeliskt område.

- För en kort stund sedan avfyrades två-Patriot missiler mot ett syriskt Suchoj-plan som hade infiltrerat vårt luftrum, säger det israeliska försvarsministeriet i ett uttalande.

Syrierna förnekar uppgifterna och säger att planet endast patrullerade i syriskt luftrum.

Det är första gången sedan år 2014 som israelerna har skjutit ner ett bemannat syriskt plan.

Syriskt luftvärn sköt för sin del ner ett israeliskt F-16-plan i december då israelerna bombade mål i Syrien.

Israel har gång på gång kränkt syriskt luftrum under det syriska inbördeskriget men det här var enda gången som syrierna har lycket fälla ett israeliskt plan.

Karta över Syrien, Israel och Jordanien.
Bildtext Israeliska styrkor på Golan har varit i högsta beredskap sedan Syrien inledde en ny offensiv i provinserna Quneitra och Daraa
Bild: Yle/Google

Strider i Syrien spiller över

Israel har under den senaste tiden klagat så gott som dagligen över drönare, raketer och stridsplan som har kränkt Israels luftrum från Syrien.

Enligt israelerna har interna strider mellan olika grupper på den syriska delen av Golan allt oftare spillt över till Israel och kränkt vapenvilan som Israel och Syrien slöt år 1974.

Syriska regeringsstyrkor har under de senaste veckorna särskilt angripit terrorgruppen IS styrkor nära den israeliska gränsen.

Israel har därför förbättrat sin försvarsberedskap genom att placera ut toppmoderna amerikanska luftvärnssystem på sin sida av Golanhöjderna som Israel intog i sexdagarskriget år 1967.

Israels ockupation av Golan har aldrig erkänts internationellt och FN har fortfarande fredsbevarare vid gränsen mellan Israel och Syrien.

FN:s fredsbevarare på Golanhöjderna vid den spända gränsen mellan Israel och Syrien
Bildtext FN:s fredsbevarare vid gränsen mellan Israel och Syrien på Golanhöjderna
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Israel vill ha bort iranska styrkor från Golan

Israeliska styrkor vid gränsen har varit i högsta beredskap sedan syriska regeringsstyrkor nyligen inledde en offensiv för att återinta rebellkontrollerade områden i provinserna Quneitra och Daraa.

Bägge provinser ligger nära Golanhöjderna.

Israels premiärminister Minister Benjamin Netanyahu träffade i går Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Jerusalem och det främsta samtalsämnet var den upphettade situationen på Golan.

Israel har framför allt krävt att fientliga styrkor som libanesiska Hizbollah och milisstyrkor från Iran, dras bort från den syriska delen av Golan.

Diskussion om artikeln