Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utreder Aamulehtis anställningsprocess – fick inte jobb på grund av moderskap

Från 2018
Bild på Päivi Anttikoski.
Bildtext Enligt Päivi Anttikoski var hennes moderskap ett hinder för anställningen.
Bild: Lehtikuva

Polisinrättningen i Inre Finland har inlett en förundersökning kring Alma Media-koncernens rekryteringsprocess av en ny chefredaktör för Aamulehti. Enligt Päivi Anttikoski var hennes moderskap ett hinder för anställningen.

Päivi Anttikoski, som nu har blivit Statsrådets kommunikationschef, berättade förra veckan i en intervju med Suomen Kuvalehti, att Aamulehti inte anställde henne som chefredaktör på grund av att hon har barn.

I slutet av 2017 valdes en ny chefredaktör för Aamulehti. Anttikoski kom till sista skedet av rekryteringsprocessen som var en intervju med Alma Medias vd Kai Telanne. Det var då det gick snett.

– Jag berättade att min familj, man och barn, skulle i alla fall till en början stanna kvar och bo i Helsingfors. I slutet av intervjun frågade Telanne hur gammalt mitt barn är, berättar Päiväkoski till Suomen Kuvalehti.

Då berättade Anttikoski att hennes barn är tio år gammal.

– Telanne svarade att en tioåring inte ska behöva klara sig utan mamma. Jag fick alltså straff för att jag är mamma, säger Anttikoski.

Polisen inleder förundersökning

Alma Media och vd:n Kai Telanne kan ha gjort sig skyldiga till diskriminering i arbetslivet. Polisanmälningen gjordes av polisen själva, berättar poliskommissarien Jari Kinnunen.

Kinnunen berättar att de under tisdagen varit i kontakt med Anttikoski. Nu kommer polisen att fortsätta utredningen med att höra alla parter.

Bild på Kai Telanne.
Bildtext Högsta domstolen dömde Kai Telanne till 40 dagsböter för diskriminering i arbetslivet 2015.
Bild: Lehtikuva

Felaktig bild av processen

Alma Media skickade på fredagen ett pressmeddelande där de uppger att intervjun i Suomen Kuvalehti har gett en felaktig bild av rekryteringsprocessen.

– En av de viktigaste kraven i rekryteringsprocessen är att flytta till tidningens utgivningsområde. Jag beklagar att den sökande fick en fel uppfattning om att föräldraskap skulle ha varit en relevant fråga, säger Kai Telanne i meddelandet.

Högsta domstolen dömde Kai Telanne till 40 dagsböter för diskriminering i arbetslivet 2015. Johanna Korhonen, som blev vald till chefsredaktör för Lapin Kansa fick sparken 2008 efter att Telanne fick veta om att hon hade en kvinnlig partner.

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets artikel.