Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikfestspelen Korsholm öppnar sina dörrar - årets tema är Leipzig

Från 2018
Uppdaterad 25.07.2018 08:53.
Cecilia Zilliacus och Monika Johnson.
Bildtext Cecilia Zilliacus och Monica Johnson.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Musikfestspelen Korsholm är ett efterlängtat program för många musikälskare och på onsdag kör det i gång med bland annat TrondheimSolistene som är en av Norges främsta ensembler.

I år hålls Musikfestspelen Korsholm för 36:e året i rad. Cecilia Zilliacus tar nu över stafettpinnen efter Henri Sigfridsson som spelens konstnärliga ledare. Hon är den sjunde konstnärliga ledaren och den första kvinnan att inneha posten.

Zilliacus har valt Leipzig som årets tema. Staden är en musikmetropol och viktig mötesplats för många av världens förnämsta klassiska musiker och kompositörer.

- Det var dit man skulle om man skulle bli något i musik från mitten av 1800-talet och framåt. Även Zacharias Topelius och andra finska musiker besökte staden, säger Zilliacus.

Topelius är med på ett hörn

På programmet finns tonsättare som Johan Sebastian Bach, Robert och Clara Schumann, Hanns Eisler och Edvard Grieg som liksom många andra studerade komposition i musikstaden Leipzig under 1800-talet.

Topelius som fyller 200 år kommer också att märkas i programmet.

- Han måste vara med och faktiskt har hans texter tonsatts av flera av Leipzigs tonsättare, säger Zilliacus.

En annan jubilar är Estland som firar 100 år. Detta uppmärksammas bland annat i avslutningskonserten med den estniska dirigenten Kristiina Poska.

Internationell och unik artistuppsättning

Många artister kommer från de nordiska länderna men två av ensemblerna har ett mer sydeuropeiskt ursprung. Till exempel den Londonbaserade Chiaroscuro kvartetten är något så ovanligt som en stråkkvartett som spelar på sensträngar i stället för dagens moderna metallsträngar.

Finska artister som medverkar är är bland annat pianisten Heini Kärkkinen, kontrabasisten Pontus Grans och elbasisten Lauri Porra.

Enligt verksamhetsledare Monica Johnson är konkurrensen överlag hård med andra evenemang. Det kommer många nya fina festivaler runtom i Finland. Men hon understryker att fastän man går på deras konserter så hinner man även ta del av andra evenemang.

- Man kan både gå på fotbollsmatch och komma på vår konsert, för våra konserter räcker ju bara en till två timmar. Och vi har lyckats få hit artistgrupper av mycket hög nivå och som är ganska unika, som är första gången i Österbotten, säger Johnson.

Orgelspel i Rewell Center

Festivalens öppningsdag är på onsdag och innehåller två konserter. En i Rewel Center kl. 15 och en i Trefaldighetskyrkan kl. 19.30.

Innan öppningskonserten, vid öppningsceremonin i Rewell Center får vi möta domkyrkoorganisten Mattias Wager och folkmusikern Lena Willemark. Och senare i trefaldighetskyrkans öppningskonsert uppträder bland annat TrondheimSolistene tillsammans med hovsångerskan Elin Rombo, pianisten Bengt Forsberg och konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus.

- Och så har vi Bach. Att festivalen får börja med Bach känns bra, säger Zilliacus.

Nytt inslag för i år är en musikalisk brunch på Sandviksvillan på söndag.

Diskussion om artikeln