Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Päivi Nerg i Maaseudun Tulevaisuus: "Landskapen blir färre än 18 i framtiden"

Från 2018
Uppdaterad 25.07.2018 14:20.
Päivi Nerg i riksdagen.
Bildtext Päivi Nerg trot att landskapen blir färre.
Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Päivi Nerg som är en av de ledande tjänstemännen på finansministeriet, säger i en intervju med tidningen Maaseudun Tulevaisuus att landskapen kommer att bli färre än de planerade 18 i framtiden, ifall social- och hälsovårdsreformen går igenom.

Päivi Nerg har sedan årsskiftet jobbat som undersstatssekreterare för förvaltningspolitik på Finansministeriet. Hon är också projektledare för social- och hälsovårdsreformen på finansministeriet.

Hon menar att landskapen kommer antingen att bli färre genom att de mindre landskapen frivilligt går samman eller de sammanslås med tvång genom krisförfaranden.

– Tolv eller till och med fem landskap skulle ha varit en bättre lösning för till exempel räddningsväsendet. Ifall landskapen skulle ha varit färre då man bygger systemet skulle kritiken ha varit ännu hårdare, säger Nerg.

Nerg säger också att det är omöjligt att lova att all service kommer att vara exakt lika i alla landskap.

– Det är fel att lova att all service är likvärdig. Det kommer att se olikt ut i olika delar av landet, men vi måste se till att servicen är tillräckligt likvärdig. Det är också ett eget val var man väljer att bo, säger Nerg.

Nerg hoppas också att de som redan i dag sitter i riksdagen och i kommunfullmäktige låter bli att ställa upp i landskapsvalet. I och med att det är för tidskrävande att ha förtroendeuppdrag på alla tre nivåer.

Nerg har tidigare jobbat som kanslichef på Inrikesministeriet mellan åren 2012-2017. Hon har också ställt upp i riksdagsvalet år 2007 på Kristdemokraternas lista och då kom hon på reservplats.

Puska: Rösta för reformen, sen kan vi skära ned antalet landskap

Nergs utspel väcker förvåning bland centerns riksdagsledamöter.

Pekka Puska från Helsingfors valkrets säger till Svenska Yle att det kan få vacklande samlingspartister att rösta emot hela reformen i riksdagen.

- Därför tycker jag det är underligt att hon nu kommer ut. Det är väldigt viktigt att reformen går igenom. Sen kan vi korrigera det som behövs.

- Så ditt indirekta budskap till samlingspartisterna är: Rösta igenom 18 landskap, efter det kan vi börja slå ihop dem och få ner antalet?

- Just det. Om reformen inte går igenom måste allt börja om från början i nästa riksdag.

Diskussion om artikeln