Dystra utsikter inför toppmötet mellan EU och USA - EU lägger inte fram nya handelsförslag
USA:s president Donald Trump ser dystert på utsikterna till framgång då han i dag träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionär Cecilia Malmström i Washington.
Trump twittrade inför toppmötet att både USA och EU borde avskaffa alla handelsbarriärer, tullar och subventioner.
- Vi är redo men det är inte de, skrev presidenten på Twitter.
Det främsta samtalsämnet är Trumps hot om höjda tullar för importerade bilar från EU (och andra länder).
Cecilia Malmström sade förra veckan att EU redan har planerat detaljerade motåtgärder om Trump förverkligar sitt hot.
Länder som i åratal har behandlat oss orättvist kommer nu alla till Washington för att förhandla. Tariffer är det bästa!
President Donald Trump
EU införde redan strafftullar för amerikanska produkter efter att Trump beslöt om höjda tullar för stål och aluminium från Europa.
EU införde höjda tullar för bland annat jeans, amerikansk whisky och Harley Davidson motorcyklar.
Juncker har sagt att han vill göra ett sista försök att undvika att handelskonflikten utvidgas, men han har också varnat USA för att alla amerikanska straffåtgärder kommer att bemötas med motsvarande åtgärder från EU.
Inga nya erbjudanden
Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade inför toppmötet att Juncker och Malmström "har ett mycket viktigt handelserbjudande med sig" då de träffar Trump, men utsikterna för det verkar lika med noll om man får tro EU-kommissionen.
Juncker kommer inte att ha något förslag med sig och han kommer inte att diskutera något specifikt handelsavtal, säger kommissionens talesperson Margaritis Schinas.
– Jag vill inte diskutera mandat eller erbjudanden, eftersom det inte finns några erbjudanden. Detta är en diskussion, det är en dialog och det är en möjlighet för samtal och att upprätthålla en fortsatt dialog, sade Schinas vid en presskonferens i Bryssel.
Även Donald Trump sade att Juncker kommer att ha med sig ett handelsavtal, med fokus på biltullar. Trump har samtidigt fortsatt med sin hårdföra retorik mot sina förmodade europeiska allierade.
- Det som EU gör mot oss är otroligt. De låter trevliga men de är grova, sade Trump som också hävdade att det faktum att EU:s ledare kommer till USA för att förhandla, är ett tecken på att hans hot börjar ta skruv.
- Länder som i åratal har behandlat oss orättvist kommer nu alla till Washington för att förhandla. Tariffer är det bästa!
Konstruktiv dialog efterlyses
Trump har vid upprepade tillfällen uttryckt sitt missnöje kring EU:s 10-procentiga tullar på amerikanska bilar jämfört med USA:s tullar på 2,5 procent av europeiska bilar.
Samtidigt har USA tullar på 25 procent för mindre lastbilar från EU.
Schinas sade i Bryssel att Juncker däremot är "mycket förberedd" på att lägga fram EU:s argument i handelsfrågorna.
– Detta är ett tillfälle för att avdramatisera potentiella handelsspänningar och hålla en öppen och konstruktiv dialog, sade Margaritis Schimas.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sade under veckoslutet att "vi vägrar att förhandla med ett vapen mot vårt huvud" men Cecilia Malmström hade en försonligare ton då hon uttryckte förhoppningar att konflikten ännu kan nedtrappas.
Trump lovar miljarder till bönder
Trumps administration har samtidigt beslutat att stöda amerikanska bönder med 12 miljarder dollar (10,26 miljarder euro) för att underlätta deras ställning som har försvårats på grund av Trumps handelskonflikter med omvärlden.
Trump och hans medarbetare verkar oroade att de tappar politiskt understöd i delstater där jordbruk dominerar, inför det viktiga mellanårsvalet i höst.
USA:s Jordbruksministerium vill använda tillgängliga tillgångar för direkt stöd åt drabbade bönder, men jordbruksorganisationer ställer sig över kallsinniga till planerna.
De skulle hellre vilja ha handelsavtal och stabilitet än subventioner av staten.
- Plåster läker inga sjukdomar, även om de kan hjälpa tillfälligt, säger jordbrukaren Dave Struthers som odlar sojabönor i Iowa.
Över två tredjedelar av sojabönor som odlas i USA går till export, främst till Kina som har infört strafftullar för bland annat sojabönor som vedergällning för Trumps egna strafftullar mot Kina.