Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Akilles bandyledare kommenterar uppgifterna om förfalskade stämplar: "Vi har inte medvetet gjort något olagligt, utan vi har vilseletts"

Från 2018
Två män står framför grön vägg.
Bildtext Akilles bandysektions ordförande Jari Kettunen och viceorförande Kari Janhunen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Akilles bandysektions ordförande Jari Kettunen menar att föreningen inte medvetet har agerat lagstridigt i samband med att två ryska spelare blev dömda till fängelse för förfalskning och brott mot utlänningslagen. Nu väntar åtalsprövning för styrelsemedlemmarna i klubben. Vi jobbar alla med bandy på ideell basis. Ibland kan det gå så här, säger Kettunen.

Gränsbevakningsväsendet gick på onsdagen ut med uppgifter om att två ryska spelare i bandylaget Akilles från Borgå har dömts till 40 dagars villkorligt fängelse för förfalskning och brott mot utlänningslagen.

Dessutom misstänkts nio styrelsemedlemmar i bandysektionen för delaktighet i förfalskningsbrott och en arbetsgivarförseelse i enlighet med utlänningslagen. Förundersökningen är klar och fallet går nu till åtalsprövning.

"Jag ansvarar"

Bandysektionens ordförande Jari Kettunen befinner sig på en semesterresa i Grekland då Yle Sporten når honom på morgonen och är omedveten om nyhetsdagens tidiga rapportering.

– Jag ansvarar förstås för det här, säger Kettunen.

Vad ligger bakom det hela?

– Kort sagt: vi har inte medvetet gjort något olagligt, utan vi har vilseletts. Ovisshet har lett till att vi trodde att visum kunde förlängas på det här sättet. Vi har inte på något sätt varit ute efter ekonomisk vinning.

Bandylag som tackar publiken.
Bildtext Spelare i Akilles säsongen 2017–2018.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

"Del av ett samarbetsavtal"

Det handlar om två ryska spelare som spelade i Borgå förra säsongen.

– Den ena var en ung spelare och spelarna var ute efter ett uppsving för karriären.

De har varit i Finland för att spela och bekanta sig med landet.

– Spelarna har varit här som en del av ett samarbetsavtal. De har inte varit anställda och inte haft ett arbetsavtal. De har varit i Finland för att spela och bekanta sig med landet.

Styrelsen ser över sin praxis

Kettunen menar att Akilles själva inte har tagit del i det hela.

– Vi själva har inte förfalskat någonting. Vi har fått det förklarat för oss att dessa stämplar var förfalskade.

Vi jobbar alla med bandy på ideell basis.

Vad får det här för konsekvenser för framtiden?

– I fortsättningen måste vi vara mycket mer noggranna. Vi måste ta reda på allt som har med visum och arbetstillstånd att göra.

– Vi jobbar alla med bandy på ideell basis. Ibland kan det gå så här. Vi behöver precisera vår praxis.

Diskussion om artikeln