Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omtumlande val i Pakistan – självmordsbombare, fängslad premiärminister och cricketstjärna

Från 2018
Hård säkerhetskontroll vid vallokalerna - Spela upp på Arenan

Bomber och andra våldsamheter präglade Pakistan som gick till parlamentsval på onsdagen. Åtminstone 30 människor dödades av en självmordsbombare i Quetta.

Det är bara andra gången i landets 71-åriga historia som en civil regering byts ut mot en annan i ett allmänt val i normal ordning. Militären har ofta haft makten.

Valkampanjen i världens femte största land till folkmängden var synnerligen våldsam med nästan 200 dödsoffer i olika attentat som främst tillskrivits terrorgruppen Islamiska staten.

Förödelse efter självmordsattack i Quetta i Pakistan.
Bildtext Attentatet i Quetta på valdagen skedde utanför en vallokal.
Bild: EPA-EFE/JAMAL TARAQAI

Regeringspartiet PML-N försöker få fortsatt förtroende trots att partiet skakats av en skandal som fällde premiärministern Nawaz Sharif.

Han tvingades avgå som premiärminister i början av månaden då han dömdes för korruption i ett rättsfall som fick sin början då hans namn dök upp i den så kallade Panamaläckan.

Sedan dess har partiets kampanj skötts av hans bror Shahbaz Sharif medan juristen Nasirul Mulk varit tjänstförrättande premiärminister.

Pakistans avsatte premiärminister Nawaz Sharif med sin bror Shahbaz Sharif
Bildtext Nawaz Sharif (t.v.) tillsammans med brodern Shahbaz Sharif (t.h.)

PML-N har kunnat visa på god ekonomisk tillväxt under sina år vid makten. De utländska investeringarna har också ökat.

Det konservativa regeringspartiet utmanas av den tidigare cricketstjärnan Imran Khan och hans socialdemokratiska parti PTI. Han har lovat utrota korruptionen och bygga en islamsk välfärdsstat.

Den pakistanska oppositionsledaren Imran Khan.
Bildtext Kampanjmöte för Imran Khan i Karachi i söndags.
Bild: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

PTI:s motståndare anklagar militären och landets säkerhetsapparat för att stöda PTI i smyg och göra livet surt för det styrande PML-N.

Den mördade tidigare premiärministern Benazir Bhuttos socialistiska parti PPP väntas bli tredje största parti och eventuellt få en vågmästarroll.

PPP leds av Benazir Bhuttos son, den 29-årige Bilawal Bhutto Zardari. Han har en examen i historia från Oxfords universitet i Storbritannien.

Den pakistanska oppositionspolitikern Bilawal Bhutto Zardari.
Bildtext Bilawal Bhutto Zardari.
Bild: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Diskussion om artikeln