Ettorna går åt som smör i solen, få studerande vill bo i studentbostäder: "Nog finns det lägenheter åt alla bara man inte är kräsen"
Studiebostadsmarknaden är inne i sin livligaste tid. Det är nu andra året studerande får samma bostadsstöd som alla andra, vilket har lett till att rörelsemarginalen är större och att det finns en om möjligt ännu större efterfrågan på ettor än tidigare.
En konsekvens av den senaste studiestödsreformen som trädde i kraft förra året – som ledde till att studerande började få det allmänna bostadsbidraget på samma villkor som resten av landet – är att efterfrågan på så kallade cellbostäder minskat dramatiskt.
Cellbostäder, boxar, kompisboende, eller som det heter på korrekt svenska, studentrum – kärt barn har många namn, heter det, men i det fallet är det inte särskilt kärt. De här lägenheterna, de små enrummarna med delat kök och badrum, har förlorat den lilla charm de hade efter att studerande tack vare det allmänna bostadsbidraget fått större budget för sitt boende.
Trenden märks i hela landet, så också i Vasa, enligt Mia Sjöberg på Stiftelsen Vasa studiebostäder, VOAS.
- Just de här boxbostäderna är inte eftertraktade mera, det märker man varje år att det lämnar mer ledigt under hösten. Man kan nog se det som att man tar den där ettan i stället då man får mer stöd, efter att Fpa bytte sitt system förra hösten, säger Sjöberg.
Vasa: Ingen blir utan tak
Mia Sjöberg säger att VOAS ännu kan erbjuda alla sökande lägenhet, men att det är upp till var och en om man tar emot den erbjudna lägenheten.
- För tillfället har vi lediga boxbostäder, ettorna har vi kö på och tvåorna har vi nästan hyrt ut alla, säger Sjöberg.
- I Vasa är det överlag bra bostadsläge, som studerande eller annars bara. Ingen lämnar nu utan. Men om man är kräsen och vill ha en etta så är det svårare, det finns knappast till alla.
"Märker att fler har råd med våra lägenheter"
I Helsingfors har det redan en längre tid varit mycket hög efterfrågan på enrummare. Efter att bostadsstödet bytte källa har efterfrågan ökat ytterligare.
Det här har bland annat lett till att Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS har erbjudit gratis användning av de elbilar som man kan hyra, på samma sätt som de så kallade "citycyklarna", för att få studerande att gå med på att bo i de celler som företaget erbjuder. HOAS och OP Yhteisauto-tjänsten kommer också att inleda ett samarbete där ett antal bilar erbjuds för specifikt HOAS-invånare.
Hans Viljanen på Svenska Litteratursällskapet påpekar att SLS inte har studentbostäder men att förändringen i studiestödet nog har synts också hos dem.
Nu när studerande får det här allmänna bostadsstödet så har fler råd med en lite dyrare lägenhet
- Det är ganska samma mängd ansökningar som tidigare år men lite har det kanske ökat, nu när studerande får det här allmänna bostadsstödet så har fler råd med en lite dyrare lägenhet, säger Viljanen.
- Ansökningarna börjar komma där då studieplatsen säkrats och det kommer nu fyra, fem dagligen.
Riva studentbostäder, bygga ettor
Hans Viljanen kan konstatera att i Helsingfors finns det i allmänhet för få ettor. Han får medhåll från Sjöberg på VOAS, och samma trend syns i så gott som hela Finland.
Lösningen är att bygga om, eller nytt.
- Det är ju förstås ett långt projekt. Cirka 40 procent av våra bostäder är boxbostäder, så det är inte något man kan göra på ett år eller två.
- Men vi har nog börjat, vi har ett projekt med fem hus på Brändö där vi tar bort boxbostäder och gör ettor av dem, och för några år sedan drog vi ner ett hus som vi gjorde helt till ettor, säger Sjöberg.
Också i Helsingfors bygger HOAS och andra företag studiebostäder i rekordrask takt. I huvudstaden är det dessutom brist på ettor i allmänhet, på grund av tidigare års begränsningar i byggandet.
Nu bygger man ändå på stor skala – men det är osäkert om man kan komma i kapp efterfrågan.
YIT:s branschdirektör Antti Inkilä sade för två år sedan till Talouselämä att Helsingfors ligger tiotusentals bostäder bakom i efterfrågan.
Det förlovade landet, Åbo
Medan största delen av Finland lider av individualiseringens framfart är läget annat i Åbo. Också i Åbo vill studerande bo i ettor, eller med sin partner eller kompis i en tvåa eller större, men till skillnad från Vasa, Borgå eller Helsingfors är Åbos bostadsmarknad en fridfull plats, eftersom efterfrågan och utbud lever i symbios.
- Åbo är på det sättet en speciell situation eftersom 60 procent av våra lägenheter redan är ettor, säger Pirjo Lipponen-Vaitomaa som är direktör för bostadsärenden på Studentbystiftelsen i Åbo.
- Bara ungefär 10 procent är studentbostäder, så vi får dem fyllda på samma sätt som alla våra andra lägenheter.
Enligt Lipponen-Vaitomaa är Studentbyns bostäder både i själva byn men också i centrum nu fulla för tillfället. Hon menar att det inte är ett problem, eftersom priser, yta och kvalitet möts väldigt bra också på den privata marknaden i Åbo.
- Utbudet har också ökat den senaste tiden så det ser ganska bra ut i Åbo just nu, säger Lipponen-Vaitomaa.
Uppdatering 28.7: Mediespråks namn på små studentrum insatt i texten.