Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En del foderleverantörer varnar för att höet kan ta slut - stallägarna i Östnyland verkar ändå inte vara oroliga

Från 2018
Uppdaterad 26.07.2018 14:40.
Vit häst äter hö.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Foderleverantörerna varnar sina kunder för att höet kan ta slut på grund av den torra sommaren. De större stallägarna är ändå inte oroliga.

- Jag talade nyss med min leverantör och han nämnde att skörden blir mindre. Men som det nu ser ut så räcker det till, säger Pia Martin från Stall Syrenbacka i Söderkulla i Sibbo.

Ett bra förhållande mellan leverantören och stallet är grunden till att stallägarna ännu inte är oroliga.

- Jag litar på att leverantören håller mig uppdaterad om situationen och om höet ser ut att ta slut så hinner jag göra upp en plan b, säger Martin.

Foderleverantör: Kritiskt läge

Enligt Christer Bomberg från Lovisa är läget ganska kritiskt. Han har jobbat som foderleverantör i Lovisa i många år men så här dåligt har det inte varit tidigare.

För Bomberg blev första skörden nästan hälften mindre än normalt.

- Den andra skörden kom bra i gång och de såg täta och bra ut men för tillfället ser det ut som att det inte blir så bra återväxt trots allt, säger Bomberg.

Jag har fått förfrågningar på leverans till Sverige och Norge också men tyvärr kan jag inte sälja när skörden är så dålig nu

― Christer Bomberg

Bomberg ser ändå hoppfullt på en möjlig tredje skörd om vädret tillåter.

- Fastän den tredje skörden skulle lyckas så ligger vi långt ifrån ett bra år. Jag har fått förfrågningar på leverans till Sverige och Norge också men tyvärr kan jag inte sälja när skörden är så dålig nu, säger Bomberg.

Han rekommenderar därför att små privatägda stall nu gör upp en plan b om höet inte räcker till.

- Större stall har oftast långa kontrakt med leverantörerna och därför är det kanske de mindre stallen som kommer att vara i blåsten om höet tar slut, säger Bomberg.

Höbal i Sahalahti
Bildtext Illustrationsbild
Bild: Arja Lento/Yle

Stallägarna är noga med vad de matar sina hästar

Pia Martin misstänker att priset på höet kommer att stiga i och med att efterfrågan är större än utbudet.

För henne verkar det ändå vara viktigare att kvaliteten på fodret man ger åt hästen är bra men i brist på annat överväger hon alternativen.

- Jag har läst att några måste sluta med stall och att man måste avliva sina hästar på grund av det här, men lika väl kan hästen insjukna av för mycket socker i höet och dö på grund av det i stället, säger Martin.

Visst har jag fått jobba mer nu än tidigare för att få ihop den mängd hö jag behöver

― Mia Ståhle-Lauritzon

Också Mia Ståhle-Lauritzon från Hertsby Stallgård i Sibbo tycker att det är viktigt att veta vad det är man matar sina hästar med.

Ståhle-Lauritzon har ett stall med nästan tjugo hästar och en höbal går åt på bara två dagar. Hon bytte nyss foderleverantör och är därför inte orolig över läget just nu.

- Visst har jag fått jobba mer nu än tidigare för att få ihop den mängd hö jag behöver, säger hon.

Enligt Ståhle-Lauritzon råder det panik främst hos de mindre stallen.

Diskussion om artikeln