Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Beslut från Skatteförvaltningen slår hårt mot Bryggeri Helsinki - får inte längre mikrobryggeriers skattelättnader

Från 2018
Uppdaterad 26.07.2018 21:27.
Två ölglas, med öl i ett av dem. I bakgrunden syns ölflaskor i kylskåp.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Bryggeri Helsinki förlorade sin status som mikrobryggeri efter ett beslut från Skatteförvaltningen. Det innebär att bryggeriet går miste om stora skattelättnader som tilldelas små bryggerier. Orsaken är att bryggeriet ägs till 10 procent av en annan aktör.

Om ett bryggeri producerar mindre än 500 000 liter öl per kalenderår så får bryggeriet 50 procent lägre skatt på det bryggda ölet.

Statusen som mikrobryggeri togs bort eftersom omkring 10 procent av företaget ägs av bryggeriet Lammin Sahti, som är verksamt i Tavastehus.

Enligt Skatteförvaltningen skapar detta ett juridiskt och ekonomiskt beroende vilket diskvalificerar såväl Bryggeri Helsinki som Lammin Sahti från att klassas som mikrobryggerier.

I praktiken innebär det här att bryggerierna måste betala tiotusentals euro högre skatter på inkomster och tillverkat öl, samt punktskatt på 51 cent per liter på varje förpackning som innehåller mindre än 5 liter öl.

"Jag är besviken"

Enligt Pekka Kääriäinen, som är styrelseordförande för Bryggeri Helsinki och grundare av Lammin Sahti är mycket besviken på Skatteförvaltningen.

- Det går inte att lita på skattemyndigheterna i den här frågan och det går inte att förutspå vad tjänstemännens beslut kommer att vara, säger Kääriäinen.

Enligt Kääriäinen har skattemyndigheterna inte heller gått med på att rådgiva bryggerierna om hur deras relation påverkar skattesituation.

Pekka Kääriäinen
Bildtext Pekka Kääriäinen är besviken på skattemyndigheternas beslut.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Enligt Europeiska Unionens rekommendationer om små och medelstora företag så är ett företag oberoende om mindre än 25 procent ägs av en annan aktör. Den här definitionen används till exempel när ett företag ansöker om stöd från EU.

Rekommendationerna är ändå inte bindande för medlemsländer. Enligt Skatteförvaltningen tolkning är bryggerierna inte oberoende om en andel av företaget ägs av en annan aktör.

Det plötsliga ökningen i skattesats har försvårat bryggeriernas verksamhet.

- I nuläget betalar vi lika stora andelar i skatt som landets stora bryggerier, säger Kääriäinen.

Ölfestival i Helsingfors präglas av beslutet

Under veckan ordnar Lammin Sahti ölfestivalen Suuret Oluet - Pienet Panimot (Stora öl - Små bryggerier) på järnvägstorget i Helsingfors, med mikrobryggerier från hela Finland.

Stefan Nyman från Malmgårds bryggeri är orolig för hur skattemyndigheternas tolkning kommer att påverka mikrobryggerierna i Finland i framtiden.

- Det är en skrämmande utveckling. Vi vet inte hur det kommer att gå i framtiden, när juristerna säger att allting är okej medan skattmasen säger att vi gjort fel.

Han anser att skattemyndigheternas linje gör det besvärligt för små bryggerier i Finland.

glas med skummande öl
Bild: Yle/Roy Fogde

- Det heter i Finland att vi ska stödja entreprenörskap och att folk ska arbeta, men det här gör det nog mycket svårt för oss små bryggerier att expandera, säger Nyman.

EU-rekommendationer inte bindande

Enligt överinspektör Pia Haimi vid Skatteförvaltningen säger att tjänstemännen fattar sina beslut utgående den lagstiftning som finns.

- Tjänstemännens beslut fattas på ett sådant sätt att alla skattebetalare behandlas på ett lika sätt, säger Haimi

Hon preciserar att eftersom EU:s definition av ett oberoende företag är en rekommendation så är den inte juridiskt bindande.

- Kommissionens rekommendation påverkar inte hur bryggeriers oberoende definieras i den finska alkohollagstiftningen.

Pekka Kääriäinen säger att framtiden för bryggerierna nu är oviss.

- Vi kommer att gå vidare till förvaltningsdomstolen i den här frågan. Vi vet inte hur det kommer se ut för bryggerierna i framtiden, säger Kääriäinen.

Diskussion om artikeln